Čeští programátoři a vývojáři se ve světě neztratí

Praha – Nejenže patří čeští programátoři k řadám zaměstnanců takových gigantů, jakými jsou Facebook i Google, ale nezapadnou ani jejich vlastní nápady. Třeba britská armáda trénuje pomocí her z Mníšku pod Brdy, bezpečnostní software od pražských Cognitive Security využívá i americká armáda a námořnictvo, ani dveře do Sillicon Valley jim nezůstaly zavřené.

„Zkušenost v Silicon Valley je neocenitelná. Výhodou je obrovská koncentrace všech lidí, kteří jsou tam na jednom místě,“ libuje si zakladatel Cognitive security Martin Rehák. Česká republika se v posledních letech stala bezpečnostní velmocí. Podobné firmy proto lákají i soukromé investory. Investor Ondřej Bartoš jmenuje především jejich schopnost rychlého růstu a vytváření pracovních míst.

Mezi zdroje stálého přísunu peněz patří u vývojářů z Cognitive Security i vláda Spojených států amerických. A to i přesto, že už se přesunuli z akademické sféry do obchodní. „Oni nám poděkovali, pogratulovali, peníze nám zdvojnásobili a řekli 'přijďtě si ještě pro víc, pokud budete potřebovat',“ říká Martin Rehák.

Začínajícím nadějím pomáhají kromě investorů i takzvané akcelerátory. Firmy tu nemusí řešit kanceláře a mohou se soustředit jenom na svůj projekt. IT talenty podporují i školy ve svých inkubátorech i agentura Czechinvest, která poslala už víc než dvacítku mladých firem na zkušenou do Silicon Valley. „Více a více českých firem proniká i do USA a uplatňuje se tam se svými technologickými, inovativními nápady. Já si myslím, že je to trend, který bychom měli podporovat,“ zdůrazňuje vedoucí katedry kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík.

Reportáž Jana Beránka a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Štěstí zkouší ale i odvážní vývojáři, kteří opustili teplá místa v nadnárodních firmách, aby si splnili svůj sen. Třeba pražský tým LonelySock je poskládán z bývalých zaměstnanců Disney a Electronic Arts. Teď vydali svou první hru.