Ministerstvo financí očekává letos růst HDP o 0,2 procenta

Praha – Ministerstvo financí počítá pro letošní rok nadále s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok ale úřad snížil odhad růstu na 1,3 procenta z lednových 1,6 procenta. Růst hrubého domácího produktu krátkodobě negativně ovlivní i rozpočtové úspory vlády, zejména zvýšení sazeb DPH na počátku let 2012 a 2013. Rezort ve shodě s Českou bankovní asociací rovněž odhaduje, že reálné mzdy začnou opět růst až v příštím roce - nejspíš ale půjde jen o dorovnání letošního propadu.

„Dnes zveřejněná makroekonomická predikce odhaduje pro letošní rok velmi mírný růst české ekonomiky o 0,2 procenta HDP,“ prohlásil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že se zároveň v krátkém období se snížilo riziko budoucího negativního vývoje. Česko za to může děkovat hlavně relativnímu uklidnění situace v eurozóně, ke kterému přispěla restrukturalizace řeckého dluhu i podpůrné operace ECB.

Jakob ale také upozornil na to, že další eskalaci problémů ministerstvo vyloučit nelze. Jak uvádí prognóza, obavy ohledně budoucího vývoje rovněž pramení z nízké úrovně důvěry v ekonomice, nejvíce u spotřebitelů a ve stavebnictví.

Inflace se také zvýší

Ministerstvo v prognóze také zvýšilo pro letošní i příští rok odhad vývoje inflace. Její průměrná výše by měla být letos 3,3 procenta a v příštím roce 2,3 procenta. Pro rok 2013 již prognóza počítá s růstem sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Tato změna by měla nejen zvýšit inflaci o 0,7 procentního bodu, ale podle ekonomů také utlumit domácí poptávku.

Materiál počítá i se zpomalením růstu průměrných nominálních mezd. V roce 2012 by se měly zvýšit o dvě procenta, což po odečtení inflace bude znamenat pokles reálných mezd o 1,3 procenta. Pro rok 2013 pak analytici MF, vzhledem ke zlepšující se ekonomické situaci, odhadují nominální nárůst průměrné mzdy o 2,6 procenta, což znamená reálný růst 0,3 procenta.

Nezaměstnanost bude podle ČBA 8,9 procenta

Česká bankovní asociace (ČBA) nabízí makroekonomický výhled lehce pozitivnější. Letos očekává průměrnou inflaci na úrovni 3,5 procenta, což v reálných mzdách znamená pokles o jedno a půl procenta. Uvedl to dnes dnes člen asociace Pavel Šobíšek.

Banky ale špatně vidí budoucnost trhu práce. Nezaměstnanost se podle nich letos vyšplhá na 8,9 procenta. „Proexportně orientované firmy mají plné zakázkové knihy, daří se jim dobře, ale nečekají nějaký příliš silný růst v budoucnu, tedy nepřijímají nové zaměstnance,“ vysvětlil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Ekonomická situace by se měla začít zlepšovat ve druhé polovině roku. V roce 2013 se dle názoru tuzemských bank může hrubý domácí produkt pohybovat mezi jedním a dvěma procenty. Dorovnat letošní pokles by pak měly reálné příjmy. „Hodně ale záleží na tom, jak to nakonec bude s DPH,“ uzpozorňuje Mertlík.