Až třetina Čechů při psaní životopisu švindluje

Praha - Trošku si zalže občas každý. Některé lži ale mohou zničit cokoli, třeba i kariéru úspěšného manažera. Naposledy se o tom přesvědčil šéf největšího internetového portálu Yahoo, který si vylepšil životopis. Tento fenomén ale není jen americkou disciplínou. Při sepisování životopisů dává volný průchod své fantazii až třetina Čechů.

Šéf Yahoo Scott Thompson si kvůli lepší pověsti mezi IT smetánkou vylhal technické vzdělání. V dřívější práci u PayPalu mu to ještě prošlo, v pozici krizového manažera uvadajícího internetového kolosu mu to ale může zlomit vaz. I přes jeho veřejné omluvy největší investor stále tlačí na jeho odvolání.

Fantazii se meze nekladou ani v Česku. Při sepisování životopisů jí uzdu popouští až třetina lidí. S počítačem umí pracovat každý, kdo ho dokáže zapnout, zkušenosti s vedením týmu má i ten, kdo vodí svoje děti ráno do školy a za praxi v oboru umí vydávat třeba brigádu ve stánku na plovárně.

Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International ČR:

„Zveličování důležitosti pozice, kterou daný uchazeč v předchozím zaměstnání zastával, mnohdy odpovídá té úrovni, jak on sám se cítil být důležitý. Přitom je tak snadné to ověřit, stačí si získat reference.“

Češi - národ lingvistů

Nejčastěji si ale Češi fandí v jazycích. „Je to asi největší nešvar. Lidé si myslí, že mají skvělé jazykové schopnosti, když vycestují na dovolenou, tam si koupí chléb a objednají pizzu,“ říká Luboš Rejchrt, ředitel Grafton recruitment. Podle životopisů jsme v podstatě národ lingvistů, tito jazykozpytci ale většinou končí hned u prvního pohovoru vedeném třeba v angličtině.

Zveličování v životopisech
Zdroj: ČT24

Odhalit rafinovanější výmysly je ale mnohdy mnohem složitější. Lidé například ve velké míře pozměňují dobu, po kterou nebyli nikde zaměstnáni. Firmy totiž negativě pohlíží na dlouhé prodlevy mezi mezi jednotlivými zaměstnáními - tedy když je někdo nezaměstnaný dlouhodobě.

Vylhaný životopis může přijít zaměstnance draho. Minimálně přijde o místo. Podvodník pak nemá právo ani na odstupné. „Když si někdo napíše do životopisu, že vystudoval vysokou školu a není tomu tak, není to nic jiného než podvod,“ říká ředitel společnosti Robert Half International ČR Aleš Křížek.

Legendární Václav Prokůpek

Naposledy se o největší rozruch v oblasti svého curriculum vitae postaral jistý Václav Prokůpek. Píše o sobě, že vystudoval šest vysokých škol, ovládá osm světových jazyků, šéfoval několika deníkům, vyšetřoval obchodování s lehkými topnými oleji, byl mediálním a ekonomickým poradcem, píše knihy a hraje druhou šachovou ligu.

Výňatek ze životopisu Václava Prokůpka
Zdroj: ČT24

Není divu, že s takovým životopisem přednášel Václav Prokůpek i na vysoké škole. Studenty učil mediální komunikaci. Reportéři ČT ale získali vyjádření od univerzit, ze kterých má mít pan Prokůpek své akademické tituly. Ze šesti vysokých škol, kterými se ve svých životopisech chlubí, ve skutečnosti navštěvoval chvíli pouze tři. Ani jednu ovšem nedostudoval.

Rub a líc (zdroj: ČT24)
Vydáno pod