ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Temelína

Praha - Energetická společnost ČEZ dnes obdržela nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín od všech tří účastníků výběrového řízení. Nyní se rozběhne proces posuzování jednotlivých nabídek, kde ČEZ bude sledovat nabízené technologie, ale i prostor pro české firmy. O zakázku se uchází americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Vítěz tendru má být vybrán v létě příštího roku, hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.

Nabídky jednotlivých firem čítají tisíce stran. Například ta od Westinghousu má 12 tisíc stran, které do centrály provozovatele Temelína ČEZ dorazily ve čtrnácti krabicích o celkové váze 250 kilogramů. Areva uvedla, že její nabídka zahrnuje návrh, inženýrské práce, výrobu a nákup strojních zařízení až po uvedení obou bloků do provozu. Firma nabízí reaktory EPR, které staví ve Francii, Finsku nebo Číně.

Václav Pačes, předseda Nezávislé energetické komise

„Já jsem přesvědčen, že to výběrové řízení bude pod takovým drobnohledem veřejnosti a odborné veřejnosti, že tam nebude možné spekulovat s něčím, co by porušovalo volnou soutěž.“

Ředitel firmy pro ČR Thomas Epron uvedl, že během výstavby bloků v Temelíně očekává vznik více než 10 tisíc pracovních míst. Dodal, že až 70 procent prací je otevřeno tuzemským firmám. To deklarují i ostatní zájemci. Odborníci ze společnosti ČEZ budou nabídky posuzovat po většinu druhého pololetí. „V tuto chvíli samozřejmě nelze ještě říci, která nabídka je nejlepší. Posuzování nabídek bude trvat měsíce,“ řekl vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Při posuzování půjde i o možnou účast českých firem na dostavbě

„Byly to především české firmy, které se významnou měrou podílely na přípravě výchozích údajů pro nabídku. Tyto společnosti poté v případě vítězství konsorcia naleznou široké uplatnění při dostavbě jaderné elektrárny,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva ŠKODA JS Miroslav Fiala. Česko-ruské konsorcium, které nabízí reaktory VVER-1200, je připraveno projekt realizovat ve spolupráci s 350 českými firmami. Jím uskutečněná dostavba Temelína by prý do českého rozpočtu přinesla do roku 2035 na daních asi 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Další daňové příjmy díky lokalizaci projektu konsorcium odhaduje na 842 milionů eur. 

Při posuzování nabídek bude vedle nabízené technologie a ceny hrát roli také možná účast českých firem na dostavbě. Všichni uchazeči proto podepisují smlouvy o budoucí spolupráci s desítkami českých podniků ve snaze přesvědčit ČEZ a stát jako majoritního vlastníka společnosti, že české firmy získají minimálně sedmdesát procent z celé zakázky. „Předpokládáme vysokou účast českého průmyslu a subdodavatelů,“ říká stejně jako ostatní uchazeči o dostavbu generální ředitel Škoda JS Miroslav Fiala. Podle odborníků z energetického sektoru je však tento záměr zřejmě nadnesený.

Podpis dohody mezi Arevou a českými firmami
Zdroj: ČT24/Areva

Výběr dodavatele se plánuje na konec roku 2013

Státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška sleduje jiné jaderné projekty uchazečů o Temelín ve světě a všichni se podle něj potýkají s problémy dokončit zakázky v předpokládaném termínu. Před zahájením dostavby Temelína chce Bartuška od účastníků tendru vidět již zprovozněnou referenční jadernou elektrárnu ve světě. 

Jiří Gavor, analytik, poradenská společnost ENA:

„Myslím, že seriózně říci, kdo tendr vyhraje, se opravdu nedá, a ani bych si netroufal říci, kdo to bude. Z technického hlediska ale budou všechny nabídky na velmi dobré úrovni.“

Zhruba v listopadu či v prosinci by měl mít ČEZ nabídky prostudované a firma bude mít představu o předběžném pořadí uchazečů. Ti pak budou znovu osloveni a dostanou možnost doplnit své nabídky do jara 2013. Výběr dodavatele a podpis smlouvy je plánován na konec roku 2013. Budování třetího a čtvrtého bloku Temelína by mohlo začít v roce 2016, dokončení se předpokládá nejpozději v roce 2025 a přijde na stovky miliard korun.   

Připravovaná aktualizace státní energetické koncepce počítá s tím, že využití jaderné energie v Česku se rozšíří na zhruba polovinu spotřeby. Podle ekologů by ale ČR nové reaktorové bloky nepotřebovala, pokud by se omezil vývoz elektřiny a zaváděla úsporná opatření.