Na předdůchodech se ve sněmovně shodla vláda i opozice

Praha – Poslanci dali zelenou předloze, která stanovuje pravidla pro vyplácení tzv. předdůchodů. Návrh prošel sněmovnou hladce, podpořili ho i zákonodárci z řad opozice. Vláda ve prospěch předdůchodů argumentuje tím, že mohou pomoci vyřešit například tíživou situaci lidí, kteří před odchodem do penze přijdou o práci. Do předdůchodu by lidé mohli odcházet od ledna. Na rozdíl od předčasného důchodu nebude odchod do předdůchodu znamenat automatické snížení budoucí starobní penze.

Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy tzv. třetího pilíře penzijního systému. Příspěvek zaměstnavatele bude podle předlohy osvobozen od daně z příjmu do výše 30 tisíc korun ročně. Svou troškou do mlýna má přispět i stát, který bude za předdůchodce platit zdravotní pojištění. Podle vlády stát pomůže řešit problém nezaměstnanosti lidí v předdůchodovém věku.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí (TOP 09)

„Považuji to za lepší řešení, než kdyby tito občané s minimální šancí uplatnit se na trhu práce pobírali sociální dávky, anebo byli nuceni odcházet do předčasného důchodu a stát za ně stejně musel platit zdravotní pojištění.“

Poslanci se snažili novelu pozměnit, zatím neuspěli, ale …

Poslanec Radim Vysloužil (LIDEM) neuspěl s návrhem, aby k čerpání předdůchodů bylo možné využít i peněz z životního pojištění. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by bylo zahrnutí tohoto pojištění do systému předdůchodů logické, nejsou ale vyčísleny dopady do veřejných rozpočtů. Kalousek uvedl, že sněmovna by se mohla k myšlence v budoucnu vrátit.

Petr Nečas a Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Do předdůchodu až pět let před řádnou starobní penzí

Žádost o předdůchod budou moci zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu. Jednou z podmínek získání předdůchodu bude jeho minimální výše - nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. Nyní to odpovídá zhruba 8 tisícům Kč. Pokud by takovou částku chtěl žadatel čerpat po dobu dvou let, potřeboval by mít na svém penzijním připojištění včetně příspěvku od zaměstnavatele, státní podpory a výnosů zhruba 200 tisíc korun.

Předdůchod mohou využít lidé ze všech profesí. To ale neznamená, že na něj dosáhne každý. Například oněch výše zmíněných 200 tisíc má podle ministerstva v současných penzijních fondech naspořeno jen asi 40 tisíc až 50 tisíc lidí.

Předdůchody – dobrý nápad podle ekonomů i odborů

Zavedení předdůchodů vítají i ekonomové. „Předdůchody nejsou revolucí, jsou ale dobrým nápadem, který zvýší lidem v předdůchodovém věku finanční flexibilitu a omezí jejich závislost na příjmech od státu,“ upozornil analytik UniCreditbank Pavel Sobíšek. Na navrhovaném systému oceňuje mimo jiné to, že od občanů vyžaduje finanční odpovědnost a dlouhodobé plánovaní.

Návrh uvítaly také odbory, které po zavedení předdůchodů již dlouho volaly například na jednání tripartity. Návrh hodlají podpořit, jak jen to půjde. Chystají například osvětovou kampaň, která má občanům pomoci pochopit navrhovaný systém.