Unipetrol škrtí kohouty - nemá ropu

Kralupy nad Vltavou - Největší zpracovatel ropy v Česku, společnost Unipetrol, zastaví ve čtvrtek výrobu v Kralupech nad Vltavou. Podle Hospodářských novin jsou na vině nízké dodávky z ropovodu IKL. Odstávka zatím potrvá několik dní. Problémy ale můžou v krajním případě trvat až do konce roku a to už by ohrožovalo i chod druhého závodu firmy v Litvínově. Nedostatek paliva na pumpách prý zatím nehrozí.

Holding ovládaný koncernem PKN Orlen doplácí na to že Transalpinský ropovod (TAL), na který se u Ingolstadtu napojuje český ropovod IKL, už nemá volnou kapacitu a nemůže prostřednictvím IKL dodávat Unipetrolu ropu nad rámec původně objednaného množství. Unipetrol totiž potřebuje víc ropy, než si objednal, píší Hospodářské noviny.

„Z důvodu omezených kapacit ropovodů IKL a TAL jsou krátkodobě zastaveny dodávky do rafinerií společnosti Česká rafinérská, konkrétně v termínu od 20. října do konce měsíce,“ řekl HN mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v ČR k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

V poslední době se však potýká s vážnými problémy, loni Unipetrol vykázal ztrátu téměř šest miliard korun. Letos se Unipetrol rozhodl zastavit zpracování ropy v pardubickém Paramu, důvodem byla podle firmy slabá poptávka po dieselu, nízké marže a nadbytek rafinérských kapacit v Evropě. Unipetrol také od příštího roku trvale odstaví výrobnu močoviny v Litvínově.

Vydáno pod