Čokoláda je v módě, a to doslova

Paříž – Mekka světové módy tento týden představila přehlídku s jedlými modely. Na pařížském molu v Paris Expo Porte de Versailles tak byly k vidění čokoládové sukně, šaty nebo japonská kimona. Odstartovala tak největší světová událost věnovaná právě čokoládě. I když nejsou modely určeny na běžné nošení, je o módní show velký zájem. Důkazem budiž to, že ve Francii už probíhá osmnáctým rokem.

Ačkoliv se po slavném molu prohání modelky jako obvykle, přehlídka je přeci jen jedinečná. Modelky na sobě totiž mají čokoládové šaty. Francouzský Le Salon du Chocolat na sebe strhává každý rok stále víc pozornosti. Letos ho během pěti dnů má navštívit na sto dvacet tisíc návštěvníků. 

Módní show je tak v podstatě jeden velký čokoládový svátek. Potvrzují to i její návštěvníci, kteří se sem chodí dívat nejen na um návrhářů, ale také na známé tváře. Pro luxusní obchody s čokoládou je zas přehlídka příležitost, jak přitáhnout nové zákazníky. Mají na to čtyřicet a půl tisíce čtverečních metrů.

Očekávané události předcházely měsíce příprav a těsně před ní ještě probíhaly poslední úpravy. Jaké? Čokoládové! Šaty z této suroviny toho totiž musejí vydržet co nejvíc. „Čokoláda by měla být pevná. Modelky se hodně hýbou, takže jsme si s materiálem museli pohrát. Čokoláda se navíc na těle dost rozpouští, s tím jsme se taky museli vypořádat,“ říká odborník na čokoládu Stephane Bonnat. 

  • Salon Du Chocolat 2012 autor: Foc Kan, zdroj: ISIFA/Gettyimages
  • Salon Du Chocolat 2012 autor: Dominique Charriau, zdroj: ISIFA/Gettyimages

Oblíbená pochoutka ale sama o sobě zvláštní pozornost nepotřebuje. Její spotřeba ve světě průběžně stoupá. Ve Švýcarsku nebo třeba Belgii neklesne pod deset kilogramů na osobu ročně. V Česku jí každý sní asi kilogramů šest.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)