Vláda chce vyrazit do boje proti bankovním poplatkům

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chce na vládě otevřít téma pomoci lidem, kteří bojují s bankami o vrácení poplatků za vedení spotřebitelských a hypotečních účtů. Přidal se tak na stranu těch, kteří tvrdí, že banky jednají protiprávně. Hlavní iniciativu by mělo převzít ministerstvo spravedlnosti. Vzniknout má pracovní skupina a plán počítá i s tím, že by lidé neplatili soudní poplatky. Ty je totiž prý nejčastěji odrazují od podání žaloby. Plán se zamlouvá i opoziční ČSSD. Naopak podle ministra financí Kalouska se jedná o čirý populismus.

„Zvláště v době ekonomické krize potřebujeme, aby peníze nebyly v bankách, ale aby je měli čeští občané a jsem přesvědčen, že musíme hájit lidi, aby neplatili bankám nic, na co nemají nárok,“ uvedl ministr průmyslu Martin Kuba. Cest, jak situaci řešit, je prý několik. Jednat se má uvnitř vlády a vzniknout by mohla i komise při ministerstvu spravedlnosti, která by radila, jak se bránit. 

V Česku před nedávnem odstartoval historicky největší protest klientů proti bankám a jejich poplatkům. Už více než 40 tisíc lidí se spojilo a dohromady žádají vrácení peněz za vedení úvěrového účtu. Své nároky vyčíslili na půl miliardy korun. 

Jsou to účty, které klient nepotřebuje, ale banka za ně požaduje poplatky v řádech až stovek korun měsíčně. Banka tak zneužívá své postavení a staví klienta do nerovnoprávné pozice. Navíc mateřské instituce v Německu tyto poplatky již zrušily, ale dceřiné pobočky v Česku je stále vyžadují.

Při pořízení bytu na hypotéku musí klient kromě pravidelných splátek úvěru platit bance i poplatky za vedení účtu. Ty se pohybují kolem 200 korun měsíčně. Při dvacetiletém splácení hypotéky je to 48 tisíc.

Bankám hrozí, že pokud by stejně jako v Německu klienti uspěli, budou muset vrátit miliardy. Jen hypotéku totiž má téměř 650 tisíc lidí. Zástupci finančních domů ale dál trvají na tom, že poplatky jsou v pořádku. „Podle nás jsou v souladu s platnou legislativou,“ tvrdí mluvčí ČSOB Zuzana Kalátová. 

Petr Toman, advokát:

„Banky spoléhají na základní princip spotřebitelských vztahů, že na straně spotřebitele se jedná o velice malou položku, která spotřebiteli nestojí za to, aby se jí vůbec zabýval, aby trávil čas přemýšlením nad ní, případně vymáháním. K základní změně došlo tehdy, až když se více spotřebitelů dá dohromady.“

Soudní poplatky stojí minimálně tisícovku, vláda to chce změnit

Pokud klient půjde do soudního sporu sám, zaplatí poplatek. Ten u částky do 20 tisíc dělá tisíc korun. To chce vláda změnit. Názor dalších politických stran? Opoziční ČSSD myšlenky vítá. „Stojí o to, aby se vláda tomu věnovala, jde o otázku ochrany spotřebitele a vůči bankám je spotřebitel vždy ten slabší,“ komentoval Bohuslav Sobotka. 

Kalousek je proti: Vláda není ani regulátor ani soud a nemá se do toho plést

TOP 09 ale návrh považuje za populistický. Jednat má podle nich Česká národní banka a rozhodovat soudy. „Vláda není ani regulátor ani soud a neměla by se do toho plést,“ řekl Miroslav Kalousek. To Kuba rázně odmítá. „Česká vláda by měla dát jasně najevo, že chce, aby se banky v Čechách chovaly ke svým klientům stejně, jako se musí chovat v jiných zemích Evropské Unie,“ uvedl Kuba.

Pro ODS je to téma, které chce strana rozvíjet a řešit. Poplatky řeší například i na Slovensku. Vláda tam sáhla rovnou ke změně zákona. Banky a jiní poskytovatelé úvěrů nebudou moci požadovat poplatky za zřízení, evidenci či správu účtu. „Slovenská cesta je modelem, o kterém bychom se měli na vládě bavit,“ dodal Kuba.

Přestože banky vybraly v posledním roce na poplatcích méně než o rok předtím, jen od ledna už jim Češi zaplatili víc než šest miliard korun. „V České republice se platí vyšší bankovní poplatky za základní bankovní služby. Na druhé straně jsou zase nižší poplatky za sofistikovanější služby,“ doplňuje Patrik Nacher, pořadatel ankety o nejabsurdnější poplatek. Zisky českých bank byly přitom i loni rekordní, dohromady vydělaly přes 60 miliard korun. 

Některé banky už poplatek vybírat přestaly u nových smluv

Komerční banka už poplatek přestala od roku 2013 u nových smluv vybírat, podobně učinila i GE Money Bank nebo Axa. Již na podzim 2012 přestala s účtováním poplatku za správu úvěrového účtu Raiffeisenbank. Většina nových bank pak tento poplatek vůbec nezavedla. Naopak největší tuzemská banka Česká spořitelna oznámila, že poplatek za vedení úvěrového účtu bude vybírat i nadále. V reakci na aktuální rozhodnutí chystá dTest na banku žalobu.

Vítězové ankety o nejabsurdnější poplatek

  • 2005 poplatek za příchozí platbu
  • 2006 poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky
  • 2007 poplatek za vedení běžného účtu
  • 2008 poplatek za nadměrný vklad
  • 2009 poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet
  • 2010 poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu
  • 2011 poplatek za předčasně splacený úvěr
  • 2012 poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
  • Pozn.: Vítězné poplatky minulých ročníků nebyly nominovány