Nečas: Mládkův výrok není „úlet“, ČSSD chce živnostníky oškubat

Praha - Ani dvojí omluva neotupila hrot víkendového výroku o parazitujících živnostnících, který stínový ministr financí Jan Mládek pronesl na sjezdu ČSSD. Strana soukromníků ČR podala dokonce trestní oznámení. Ministr financí Miroslav Kalousek označil návrhy sociální demokracie za kroky k reálnému socialismu. Podle premiéra Petra Nečase by se zásahem ČSSD vrátila země zpět ke státnímu plánování a řízené ekonomice. Výhrady mají ale i analytici - další zvyšování daní není dobrým signálem pro ekonomiku.

Živnostníci v Česku parazitují na zaměstnancích - výrok stínového ministra financí, jehož výbušnost ani po 55 hodinách a dvou omluvách od autora plus jedné od předsedy ČSSD nezeslábla. „Zažil jsem tisíckrát, že pan inženýr Mládek něco řekl a sociální demokracie ústy svých předáků řekla, že je to jinak - to je celkem běžný scénář,“ řekl ministr financí Kalousek.

Drobní podnikatelé dnes kvůli výroku podali na Jana Mládka trestní oznámení

„Předsednictvo Strany soukromníků ČR v reakci na prohlášení J. Mládka na sněmu ČSSD podává trestní oznámení. Svými výroky se člen ČSSD J. Mládek dopustil trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob, v tomto případě OSVČ,“ stojí v prohlášení Strany soukromníků ČR.

Živnostníků je v Česku asi 850 tisíc, podle oslovených politologů se dlouhodobě k levici přiklání zhruba čtvrtina z nich. A právě ty teď může zajímat, jak se sociální demokracie s výrokem stínového šéfa státní kasy vyrovná a taky, jaké daňové změny před supervolebním rokem 2014  plánuje. „Je to podprůměrná skupina z těch ostatních sociálních skupin, nicméně pořád jsou nezanedbatelnou voličskou silou a pro sociální demokracii by asi nebylo dobré, aby si ji rozhněvala,“ potvrdil politolog Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

  • Reakce ODS: „Tento výrok pana Mládka nepovažuji za nějaký “úlet„, od kterého se teď mohou a mají distancovat. Je to v podstatě standardní rétorika sociálních demokratů, je to rétorika třídního boje, protože opravdu vidí v podnikatelích a živnostnících někoho, koho je potřeba chytit pod krk, ale ne moc silně, aby se udusil, ale tak, aby se nemohl hýbat a pak ho oškubat.“ řekl Petr Nečas.
  • Reakce TOP 09: „Co se týče postavení OSVČ, je pravdou, že v ČR je tato pozice ve srovnání s jinými zeměmi příznivější. Ale my musíme rozdělit dvě věci: zdanění a odvody. Výši zdanění, tedy patnáctiprocentní daň, považuji za přiměřenou. Problémem zůstávají výdajové paušály – ty jsou dnes nasazeny příliš vysoko. V případě odvodů si myslím, že by i nadále měli živnostníci platit nižší odvody, protože se na ně vztahuje i nižší ochrana,“ potvrdila Helena Langšádlová, místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru.
04.01.2013 U
Zdroj: ČT24

Analytici se obávají nižšího růstu ekonomiky

„Časté změny daňového prostředí a růst sazeb neprospívají hospodářskému růstu. Proto by se měly daně měnit co nejméně a změny by měly být prováděny na základě širší politické shody, aby naši podnikatelé a zahraniční investoři nemuseli žít v obavách, za jakých podmínek budou příští rok podnikat. Stabilita a konzistence daňového systému jsou pro ně stejně důležité jako výše daňové zátěže,“ řekl partner v Daňovém a právním oddělení PwC ČR David Borkovec.

Z povolebních plánů ČSSD jsou zatím podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška známé jen střípky, nikoliv ucelený program. „Již teď je nicméně zřejmé, že strana hodlá zvyšovat daně a že poroste především zdanění práce a zisků. Takové prostředí je obecně nepřátelské vůči ekonomické aktivitě a může být důvodem k nižšímu potenciálnímu růstu ekonomiky v budoucích letech,“ uvedl.

Martin Fasman, vedoucí makroekonomického oddělení ČMKOS

„Já vám řeknu, co bych změnil. Okamžitě bych zrušil zákon 458/2011, ten je o tom, že od roku 2015 budou živnostníci platit ještě polovičku těch plateb na sociální pojištění, než platí teď. Už je to schválený – v roce 2011 tato koalice. Dále bych samozřejmě snížil výdajové paušály a za třetí bych zavedl minimální daň (…) Nejsme žádní nepřátelé podnikatelů. Já si myslím, že podpora malého podnikání má být mnohonásobně vyšší, než dnes – ale ne plošným nástrojem daní a pojistným.“

Průměrné odvody na zdravotním a sociálním pojištění
Zdroj: ČT24

Jaká je pozice živnostníků u sousedů

Slovensko: Bratislava hledá, kde jen to jde. Od živnostníků letos vybere o tisíce korun víc. Kvůli vyšší dani, pojištění nebo nižším odečitatelným položkám. Na oplátku slibuje vyšší důchody. Od podzimu ale s živností skončilo na 6 000 lidí. Tvrdí, že peníze potřebují teď a ne za 40 let.

Německo: Berlín drobným živnostníkům straní. Kdo si vydělá míň než v přepočtu zhruba 200 tisíc korun ročně, platí nulovou daň z příjmu. A až po hranici v přepočtu 320 tisíc korun je daň nižší než v Česku. Naopak ti nejúspěšnější odevzdávají německému státu skoro polovinu zisku

Polsko: Ve Varšavě dávají důraz na zaměstnanost a výdělek, jak se k němu člověk dostane, záleží hodně na něm. Zaměstnanců na plný úvazek je tady oproti Česku méně, hodně Poláků si vydělává samostatně nebo pracuje na dobu určitou, rozšířený je i nechvalně známý švarcsystém. Sečteno, podtrženo - se sociálními odvody (ale i sociálními dávkami) se to v Polsku obecně moc nepřehání.