Škodovácké odbory: Nové SUV chceme vyrábět doma, a ne ve Španělsku

Mladá Boleslav/Kvasiny – Škodovka zvažuje, kde vyrábět své nové SUV, které by se mohlo na trhu objevit už v roce 2016. Ve hře je podle všeho nevyužitá továrna ve Španělsku nebo závod v Kvasinách na Rychnovsku. Právě tady chtějí prosadit výrobu odbory. Ty jsou v případě, že by se nakonec auto vyrábělo ve Španělsku, dokonce ochotny stávkovat.

Mluvčí automobilky Jozef Baláž řekl, že konečné rozhodnutí o umístění výroby nového SUV zatím nepadlo. Odbory ale upozorňují na to, že nové SUV by se nakonec mohlo vyrábět v zahraničí. „Nový vůz byl plně vyvinut v České republice, ale existuje hrozba, že by jeho výrobu mohla získat jiná lokalita, například nevytížené Španělsko,“ informuje nejnovější týdeník Škodovácký odborář

A to se odborům nelíbí. Chtějí prosadit výrobu v Česku – v Kvasinách na Rychnovsku. Odbory jsou dokonce kvůli tomu ochotné si stávkovat. „Věřte, že jestli bude někdo vystupovat proti naší práci, tak vás ubezpečuji, že všechny tři naše závody jsou ihned připraveny doslova zavřít brány,“ pohrozil předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík. 

„Výrobu nového modelu si po všem, co naši lidé dokázali, zasloužíme,“ přidává se také předseda odborů v Kvasinách Libor Dvořák. Ve zdejším závodě se teď vyrábí modernizované modely Superb a Superb Combi a také Roomster. Od listopadu by se tady měl vyrábět i modernizovaný model Yetiho. Do prodeje by se městská i outdoorová verze Yetiho měla dostat začátkem příštího roku. Škodovka teď v Kvasinách také modernizuje svařovnu, nedávno také vykoupila po delším sporu s vlastníkem sousední pozemky. 

SUV, které bude poutat pozornost

Škoda Auto teď usilovně pracuje na designu nového SUV. Podle neoficiálních informací by se koncept velkého SUV mohl objevit už příští rok na jaře na ženevském autosalonu. Spekuluje se, že vůz s pěti nebo sedmi sedadly by se mohl jmenovat Snowman. Podle šéfa designu Jozefa Kabaně by to mělo být auto pro „lidi, kteří chtějí být vidět a upoutat pozornost“. Škodovka chce s novým vozem zaujmout nejen v Evropě, ale také v Asii.