Mládek: Řešíme problém pracovních míst na Ostravsku, ne pana Bakalu

Praha/Ostrava - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odmítá, že plán poslat miliardu společnosti OKD je projev bezradnosti, jak jej nazval v nedělních Hovorech z Lán prezident Miloš Zeman. Situace kolem OKD nyní štěpí vládní koalici. Ministr financí Andrej Babiš s podporou prezidenta nechtějí z rozpočtu pustit ani korunu, naopak Mládek vidí v pomoci šanci pro místní lidi, kterým se těžko hledá práce. Miliardu by podle jeho názoru OKD dostala pouze za podmínky udržení zaměstnanosti a stabilizace.

Mládek: Miliarda na pomoc OKD není bezradnost

Prezident Miloš Zeman je proti tomu, aby vláda financovala pokračování těžby v Dole Paskov. „Dát panu Zdeňku Bakalovi další miliardu korun je vlastně projev bezradnosti státu,“ řekl Zeman Českému rozhlasu. Stát má podle něj na firmu OKD vyvinout tlak. Čtěte více. Problém s pomocí soukromé firmě má i ministr financí Andrej Babiš, navíc když OKD se zavázala, že stát nepožádá o peníze na sanaci nebo sociální výdaje. Pro pondělní Právo Babiš ale nevyloučil, že stát horníkům pomůže. Jde mu však o pomoc všem horníkům v regionu, nikoli jen těm z Paskova.

"Není to vůbec projev bezradnosti. Plán vznikl již za minulé vlády Jiřího Rusnoka, já jsem to převzal a přihlásil jsem se k tomu. Řešíme problém pracovních míst na Ostravsku, neřešíme problém pana Bakaly. Příslib miliardy je od roku 2017, pokud bude fungovat Paskov a bude zaměstnávat lidi. Bakala dá minimálně 3 až 5 miliard do OKD, jinak společnost fungovat nebude.

Jak Mládek přišel na 3 až 5 miliard: Firma NWR vydala velké množství obligací a má problém je splácet. NWR bude chybět na konci roku 110 milionů eur (3 miliardy korun), které může vytrhnout jedině z OKD, kde ale peníze nejsou. „Jestli tam pan Bakala ty tři miliardy nedá, tak půjde firma do konkurzu. Pobídka (miliarda od státu) pak spadne pod stůl, protože OKD nedodá potřebná pracovní místa,“ vysvětlil pro ČT Mládek.

Český stát dává signál: Když udržíte pracovní místa, tak něco dostanete v roce 2017 na útlum a odchodné horníkům. Teď okamžitě tam žádné peníze nepůjdou. V souladu s tvrzením ministra průmyslu a obchodu je i názor premiéra Bohuslava Sobotky. „Požaduji aktivní přístup vlády k řešení situace na severní Moravě. Nemůžeme pasivně sledovat úpadek OKD a propouštění jejích zaměstnanců. Iniciativu ministra Mládka jsem přivítal,“ dnes potvrdil premiér.

Názor politologa: „Ocitáme se v permanentní volební kampani, kdy se strany mezi sebou vymezují. Přes OKD si tak snaží získat důvěru a přízeň u voličů. Bohuslav Sobotka sklízí to, co si zasel – strany nemají jasně vymezené pozice,“ podotkl ve studiu ČT24 politolog FSV UK Kamil Švec.

Komentátor Hartman: Je sporné, zdali odklad uzavření dolu nečemu prospěje

„Mládek předpokládá, co by se mohlo stát. Je to snaha vyřešit hrozbu, že by na Ostravsku mohly přijít o práci tisíce lidí. Nicméně záleží na vlastnících, jak přistoupí k útlumu. Oni peníze na útlum mají, pouze tvrdí, že se jim nevyplatí udržovat důl v chodu další léta. Když produkujete ztrátu, tak vás stát těžko může nutit k tomu, abyste dál ten ztrátový důl provozovali,“ potvrdil pro ČT Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu Plus.

Problém OKD je podle Hartmana v tom, že když se firma prodávala těmto lidem (Bakala), tak se prodávala spíše investorům než dlouhodobým vlastníkům. Mají zájem výhodně koupit a ještě výhodněji prodat. Na srdci jim tudíž příliš neleží osud podniku a regionu. To je zásadní problém, který se nevyřeší zásahem vlády.

Babiš nechce Bakalovi dát ani korunu

Podle Andreje Babiše stát už jednou OKD podpořil, a to při prodeji v roce 2004, kdy za 46 procent akcií získal 4,1 miliardy a prodělal při tom desítky miliard.

„Pro mě je nepřijatelné to, že potom, co pan Bakala a jeho společníci dostali desítky miliard, nesplnili sliby s byty, dostali další miliardy za byty, dostali majetek de facto zadarmo, který Fond národního majetku zapomněl zprivatizovat, aby žádal po státu pomoc… Ve smlouvě je napsáno, že vlastník už nikdy nebude žádat po státu pomoc,“ prohlásil dříve Babiš.

Podle Bakaly ministr financí Babiš dobře ví, že je nesmysl investovat peníze do ztrátových podniků, které nemají perspektivu. Čtěte více.