Ber nebo nech být – Moskva oprávněně žádá platbu za plyn předem

Kyjev – Ukrajina dluží ruskému státnímu podniku Gazprom za dodávky zemního plynu 3,5 miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Proto má Moskvě platit od 1. června za zemní plyn předem. Dubnové dodávky plynu totiž dosud nebyly zaplaceny. Rusko již pohrozilo, že sníží od června dodávky, jestliže neobdrží do konce května platbu předem.

„Z hlediska platného kontraktu z roku 2009 mají pravdu Rusové. Kontrakt předpokládal, že platby se platí do 7. dne následujícího měsíce, pokud je to porušeno, má Gazprom nárok na platbu předem,“ vysvětlil analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Problém pro Kyjev tkví v tom, že cena za 1 000 metrů krychlových plynu se zvýšila na 485 dolarů (z 260 dolarů), což je prudký nárůst a nejvyšší cena v Evropě. „Firmy a zákazníci v jiných státech platí méně. Cena je velmi vysoká a kontrakt je pro Ukrajinu velmi nevýhodný,“ doplnil Gavor.

Ukrajina upozorňuje, že nemůže platit předem při současné ceně. Ukrajinská státní energetická firma Naftogaz proto předložila Gazpromu minulý měsíc několik návrhů na vyřešení problému s dodávkami:

  • Návrhu na zafixování ceny na 268,5 dolaru (5 300 korun)
  • Odstranění podmínky „vezmi, nebo plať“
  • Revize současné úrovně dluhu Ukrajiny za dodávky ruského plynu. Rusko zatím na ukrajinské požadavky oficiálně neodpovědělo.

Ukrajina chce cenovou revizi. Podle Gavora by ale strana, která chce takto postupovat, měla postupovat formou arbitráže. Tu měla Ukrajina požadovat dávno, země ale zaspala. „Jedna věc je požadovat snížení ceny, druhou pak platný kontrakt,“ doplnil analytik ENA.

Aby se Kyjev rychle dostal z problémů pomocí plynovodů z Evropy, není příliš reálné. Ukrajina totiž již nyní potřebuje plnit zásobníky. Česku výpadky plynu přes Ukrajinu nehrozí, větší problém mohou mít Bulhaři, kteří si nejsou schopni zajistit plnohodnotné dodávky z jiných zdrojů.

Gavor: Ukrajina v otázce ceny za plyn zaspala (zdroj: ČT24)