VŠCHT nově povede dosavadní prorektor Pospíšil

Rektorem Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) pro období 2024 až 2027 bude dosavadní prorektor Milan Pospíšil. V čele univerzity stane poprvé. Získal osmnáct z 27 hlasů členů akademického senátu a porazil nynějšího rektora Pavla Matějku, který získal osm hlasů. Jeden hlas byl neplatný. Pospíšil by se měl funkce ujmout od začátku roku 2024.

Pospíšila a Matějku jako uchazeče do čela univerzity navrhli akademici z pražské vysoké školy. Zvoleného kandidáta na rektora musí ještě schválit vláda, následně by ho měl do funkce jmenovat prezident Petr Pavel.

Nynější prorektor Pospíšil chce jako rektor VŠCHT mimo jiné inovovat stávající studijní programy tak, aby byly pro zájemce o studium a studenty zajímavější. „Výsledkem by měly být studijní programy, které budou dostatečně atraktivní jak pro všechny, kteří inklinují k akademické dráze, tak pro ty, kteří spíše preferují praxi,“ uvedl.

Pospíšil zmínil, že v současnosti mladí lidé moc nesměřují k technickým disciplínám. Aby neklesl zájem uchazečů o školu a počet studentů, je podle něj potřeba zvyšovat její atraktivitu, a to společně s nabízenými obory. Více pozornosti chce věnovat i práci s doktorandy.

Pospíšil prosazuje stabilní financování

Za další zásadní úkol označil Pospíšil zajištění stabilního financování činnosti univerzity. „Udělám maximum pro to, abychom získali finance nejen ze státního rozpočtu, ale i od našich průmyslových partnerů, a budu maximálně podporovat získávání zahraničních grantů,“ řekl během úterka po svém zvolení do čela univerzity.

Profesor Pospíšil se narodil v roce 1963 v Klatovech. Vystudoval obor Chemické a energetické zpracování paliv na VŠCHT, kde v roce 1985 získal titul inženýra. Ve stejném oboru se posléze habilitoval a v roce 2016 byl jmenován profesorem. Od roku 1987 pedagogicky a výzkumně působí na Ústavu technologie ropy a alternativních paliv. V minulosti působil jako proděkan Fakulty technologie ochrany prostředí, prorektor pro vědu a výzkum a prorektor pro strategie a rozvoj. Nyní je rovněž předsedou Rady vysokých škol.

Profesoři Matějka a Pospíšil se o rektorskou funkci ucházeli i v roce 2019. Kandidáty byli tehdy navíc David Sedmidubský a Tomáš Ruml. Ten pak ale z kandidatury odstoupil. Při tehdejších volbách uspěl Matějka, když ve druhém kole volby získal třináct ze 24 hlasů a porazil Pospíšila.