Stát chtěl doplatit nájemné za pozemky užívané firmou s vazbami na Rusko. Soud to odmítl

UDÁLOSTI: Česko prohrálo první soud o nájem za pozemky, které využívá firma s vazbami na Rusko (zdroj: ČT24)

Stát zatím neuspěl u soudu, kde chtěl vymoci doplatek za nájemné za pozemky, které využívá firma s vazbami na Rusko. Podle nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 sice vzniklo bezdůvodné obohacení v souvislosti s výší nájemného budov stojících na státních pozemcích, ale ne tak velké, jak se stát domníval, a vzhledem k dalším ustanovením v zákonech již není co doplácet.

Spor, o němž rozhodoval obvodní soud, se přímo netýká ambice českého státu vymoci zpětně nájemné za pozemky využívané ruskou diplomacií, ale jeho kořeny jsou tytéž. Jsou to pozemky, které podle usnesení normalizační československé vlády dostal bezúplatně k dispozici tehdejší Sovětský svaz.

Pozemky v pražských Stodůlkách ale už ruská diplomacie nevyužívá a stát za ně dostával nájemné. Administrativní a obytný areál postavený v osmdesátých letech Sovětským svazem v minulosti přešel na firmu SSR Simply Service Rent s anonymním vlastníkem na Kypru a ruskou jednatelkou Irinou Puchininovou. Ta na přímou otázku odmítla říct, kdo je skutečným majitelem. „Proč vás zajímá, kdo je majitel a odkud je? Majitel může být z celého světa,“ prohlásila.

Nájemné, které firma – jež budovy dál pronajímá řadě společností – platí, se ale státu zdálo nízké. Prostřednictvím organizace Diplomatický servis, která patří pod ministerstvo zahraničí, se domáhala zhruba 16 milionů korun jako doplatek nájmu od roku 2015. Podle soudu na to však nemá nárok, a to hlavně proto, že až do roku 2017 objekty patřily podle mezinárodní smlouvy Rusku.

„Žaloba byla zamítnuta, protože nárok na bezdůvodné obohacení sice vznikl (…), ale jeho vznik lze datovat až od roku 2017. A protože (…) podle judikatury Nejvyššího soudu se pak krátí bezdůvodné obohacení o 50 procent, je nárok zcela vyčerpán a nezbylo už nic k přiznání,“ stojí v rozsudku.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ujistil, že úřad nepovažuje spor za uzavřený. „Diplomatický servis se proti verdiktu soudu odvolá, a to ještě v tomto týdnu,“ řekl.

U soudu může skončit i spor o nájemné s Ruskem

Vláda v polovině května zrušila usnesení někdejších normalizačních československých vlád, která dávala diplomacii tehdejšího Sovětského svazu bezúplatně k dispozici některé pozemky. Znamená to, že Rusko musí za pozemky platit nájemné, ale ministerstvo zahraničních věcí konstatovalo, že se také pokusí získat další peníze zpětně za poslední tři roky. Jedná se o necelých šest desítek pozemků, kde stojí budovy stále vlastněné přímo Ruskou federací.

Vláda zdůvodňuje svůj postup tím, že Rusko budovy nevyužívá tak, jak deklarovalo. „Máme prokazatelně informaci o tom, že nemovitosti nebyly využívány k diplomatickým účelům,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Rusko už oznámilo, že s požadavkem Česka platit nájem za pozemky nesouhlasí. Právníci ministerstva zahraničí proto počítají s tím, že i tento případ může nakonec skončit u soudu.