Začne kontrola firem instalujících fotovoltaiku. Reaguje na úpadek firmy Malina a množící se stížnosti

Události: Stížnosti ve fotovoltaice (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu se spolu s Českou obchodní inspekcí zaměří na kontroly firem, které instalují fotovoltaické panely a další energeticky úsporné technologie. Přibylo totiž stížností zákazníků na jejich služby. Resort proto také vydal manuál, jak vybrat spolehlivého dodavatele.

Fotovoltaiku si Lukáš Kučera objednal loni na jaře. Firma mu ji měla instalovat v září, dodala ji nakonec v listopadu. Dodnes ale není oficiálně připojená.

„Ve chvíli, kdy bychom to zapnuli, tak můžeme v pohodě fungovat, ale bohužel nemůžeme kvůli revizní zprávě, protože to nemáme schválené, že je to bezpečné,“ řekl zákazník EH Malina Lukáš Kučera. Obává se, že by mohl mít problémy, pokud by zařízení zapnul načerno.  

Firma slibuje, že realizace bude pokračovat

U firmy EH Malina tento týden vyhlásil pražský městský soud insolvenci. Dodavatel tvrdí, že chce dokončit všechny zakázky. „Obnovili jsme plánování instalací a v dalších týdnech budou pokračovat jejich realizace. Předávání dokončených fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel i revize zakázek pokračují bez přerušení. Společně s tím pracuje Malina na zlepšení komunikace se zákazníky,“ tvrdí předseda představenstva Energetického holdingu Malina Jan Urban. 

Kučerovi se ale zatím nikdo neozval. Neví proto, kdy bude moci panely zapnout. Na další souvislosti pak upozorňuje předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký. „Pokud to nemá předané a zaplatil jenom zálohy, tak to není majetkem spotřebitele. Je to pořád majetkem společnosti. A insolvenční správce to musí nějak vyřešit.“

Jak zvýšit šance, že odhalíte špatného dodavatele

Před podobnými případy varuje ministerstvo průmyslu s Českou obchodní inspekcí. Vydali proto desatero doporučení jako prevenci. Odkazuje například na recenze na internetu, členství dodavatele ve fotovoltaickém cechu a varuje také před neúměrně vysokými zálohami. Ty by neměly přesáhnout čtyřicet procent.

„Je potřeba si uvědomit, že ani Česká obchodní inspekce, ani Energetický regulační úřad nemůže zasahovat do smluvních vztahů. To znamená, že nemůže nařídit dodavateli, že teď má začít montovat fotovoltaiku, nebo ho přinutit, aby vrátil zálohu. Tohle může udělat jenom soud,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Zákazníci se tedy mohou obrátit na inspekci či podat předžalobní výzvu. A nebo soudní řízení jako krajní řešení.