Vláda chce zrušit snížení spotřební daně na naftu, řekl Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka o spotřební dani z nafty (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) oznámil, že vláda chce zrušit zvýhodněnou sazbu spotřební daně na naftu. Vrátit by se měla na původní hodnotu, tedy zvýšit se o 1,5 koruny na litr, schválit to musí sněmovna. Snížená měla podle plánu být do konce roku, aby české firmy mohly lépe konkurovat zahraničním, hlavně polským.

Kupka připomněl, že od minulého roku, kdy vláda daň snížila, klesla cena nafty přibližně o jedenáct korun za litr. „V současné době už atakuje cena nafty třicetikorunovou úroveň, s tím, že v té době byla přes 44 koruny. (…) To dnešní rozhodnutí směřuje k tomu, vrátit výši spotřební daně na původní úroveň,“ řekl ve čtvrtek.

Pohonné hmoty podle analytiků zlevňují a v nejbližších dnech v tom zřejmě budou pokračovat, hlavně díky poklesu velkoobchodních cen a menšímu zájmu o paliva v Evropě i Americe. Cena nafty kontinuálně klesá od února. Teď se dostala na průměrných 32 korun 59 haléřů za litr. Díky tomu se vláda rozhodla upravit spotřební daň na původní výši.

Pohonné hmoty stále zlevňují (zdroj: ČT24)

Vláda navrhuje, aby se daň vrátila na původní hodnotu od poloviny léta, vyplynulo z ministrova vyjádření. Z litru benzinu se před úpravou odváděla daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Kupka připomněl, že teď záleží na jednání v Poslanecké sněmovně.

Návrat sazby daně by podle ministerstva financí znamenal přínos státnímu rozpočtu 727 milionů korun za každý měsíc a o dalších 73 milionů korun každý měsíc vylepšený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Hlavním důvodem dřívějšího návratu k původní sazbě daně je výrazný pokles ceny motorové nafty pro řidiče v České republice, která byla v dubnu jednou z nejnižších v celé Evropské unii. V kontextu hledání úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Dopravci jsou proti

Zvýšení sazby spotřební daně z nafty na původní hodnotu se nelíbí dopravcům. Podle sdružení Česmad Bohemia české dopravce opět připraví o jejich konkurenceschopnost. Nižší daň, která platí od loňského června, měla zajistit srovnání konkurenčního prostředí například s Polskem. Od loňského června do září byla snížená také daň za benzin.

„S dopravci jsme v kontaktu a chceme z jejich požadavků naplnit maximum. Zároveň ale musíme odpovídat na zvyšující se zadlužení Česka. Jsem přesvědčený, že dopravci budou schopni konkurovat stejně jako před ruskou invazí na Ukrajinu a dramatickým vychýlením cen pohonných hmot,“ dodal Kupka. Podle něj návrat sazby daně znamená do státního rozpočtu 800 milionů korun měsíčně. „To je pro stát významná suma. V současnosti je cena pohonných hmot v Česku jedna z nejnižších v Evropské unii, takže tohle rozhodnutí neohrozí mobilitu české veřejnosti,“ dodal.

Nafta vytrvale od února zlevňuje, vyplývá z údajů společnosti CCS. Průměrná cena nafty minulý týden činila 33,27 koruny. Za naftu nyní motoristé platí zhruba o 11,5 koruny za litr méně než loni v dubnu.