Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Tisková konference Petra Pavla a Petra Fialy po společném jednání (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.

Dosavadní ministr pro evropské záležitosti Bek ve funkci nahradí ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), který předminulý týden rezignoval kvůli dlouhodobým zdravotním problémům spojeným s proděláním covidu-19. Beka v jeho dosavadní funkci vystřídá náměstek ministra zahraničí Dvořák.

„Oba pány znám, sice ne tak dlouho jako pan premiér, ale nemám k nim ať už pracovně, ani lidsky žádné výhrady, ani jsem neslyšel žádné výhrady, které by měly bránit jejich jmenování, takže s těmito návrhy opravdu problém nemám,“ upřesnil Pavel.

Devětapadesátiletý Bek v minulosti působil jako rektor brněnské Masarykovy univerzity. Stane se již třetím ministrem školství Fialovy vlády. Balaše vyslalo hnutí STAN do čela resortu loni v červenci. Nahradil tehdy Petra Gazdíka (STAN), který odstoupil kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z pražské korupční kauzy Dozimetr.

Šestašedesátiletý kandidát na ministra pro evropské záležitosti Dvořák byl v minulosti primátorem Hradce Králové, generálním konzulem v New Yorku či velvyslancem v Kuvajtu.