Odbory chtějí probrat důchodovou reformu na další tripartitě. S Jurečkou jednaly o věku odchodu do penze

Marian Jurečka a Josef Středula o jednání o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil odborům návrh penzijní reformy. Důchodový systém je podle něj v současné podobě neudržitelný. Chystá proto například změny v řádných i mimořádných valorizacích důchodů. Během středečního jednání ministra se zástupci odborů, se shodli na určení náročných profesí, ze kterých by lidé odcházeli do důchodu až o pět let dřív, aniž by se jim penze krátily.

Jurečka zmínil, že o důchodové reformě bude detailně jednat minimálně v dalších třech měsících. „Bude nás čekat série technicistních jednání, které budou trvat minimálně tři nebo čtyři měsíce. Společně za MPSV, ministerstvo zdravotnictví, které je v tomto velmi důležitým hráčem, a zároveň s odbory a zaměstnavateli, budeme hledat optimální parametry definice náročných profesí.“

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po jednání uvedl, že obrysy reformy, které jim ministr představil, zahrnují dřívější penze náročných profesí či zkrácení doby odvodů z 35 na 25 let, navázání věku pro nástup do důchodu na dobu dožití či ocenění péče o děti.

Odboráři také požádali Jurečku a premiéra Petra Fialu (ODS), aby návrh reformy penzí projednala tripartita na svém příštím zasedání současně s návrhy úprav daní. Středula uvedl, že návrh změn odboráři nedostali. „Viděli jsme prezentaci důchodové reformy. Nemáme ji,“ konstatoval předák ČMKOS. Představené záměry označil za teze. 

„Věci jsou provázané. Považujeme důchodovou reformu za součást daňové,“ řekl Středula k plánovanému jednání tripartity. Vláda chce změny penzí finálně zveřejnit v květnu. Zástupci kabinetu, odborů a zaměstnavatelů se proto mají sejít 15. května. 

Interview ČT24 s Vítem Samkem (zdroj: ČT24)

„Je potřeba zachovat první pilíř (penzijního systému) jako svébytný a silný, což znamená, aby z něj nebyly hrazeny dávky a plnění, které svou povahou nespadají do důchodového systému, ale plní sociální funkci. A aby stát pečoval také o příjmy tohoto systému,“ nastínil představu ČMKOS o důchodové reformě v Interview ČT24 její místopředseda Vít Samek a podobně jako Středula dále hovořil o provázanosti s reformou veřejných financí.

„Nám z toho totiž vyplývá, že prvotní prostředky na reformu veřejných financí chce stát získat od důchodců,“ dodal Samek.   

Odbory apelovaly na dřívější věk odchodu do důchodu pro náročné profese

Vymezení parametrů pro náročné profese bylo podle Jurečky jedním z hlavních témat jednání. Ministr uvedl, že s odboráři v tomto tématu vnímá „principiální shodu.“ Zmínil úpravy nastavení ocenění péče o děti a blízké.

Detaily nechtěl přiblížit. „Obecně mohu říci, že je pro nás důležité, aby v parametrech důchodové reformy byla výchova oceněna lépe než dosud,“ zdůraznil Jurečka.

Odbory podpořily dřívější důchod pro náročné profese, pro pracovníky v takzvané třetí a čtvrté kategorií podle zdravotních rizik kvůli hluku, prachu, chemikáliím, záření, fyzické či psychické zátěži, vedru či tlaku vzduchu. Nyní sem spadá téměř půl milionu lidí. 

„Varovali jsme, aby nedošlo k tomu, že někdo na úrovni firem začne spekulovat a že bude přeřazovat zaměstnance ze čtvrté kategorie rizika do třetí, ze třetí do druhé, aby se tady něčemu vyhnul,“ řekl Středula.

Odbory nesouhlasí také s dalším navyšováním důchodového věku nad pětašedesát let. Podle Středuly s pozdějším nástupem do penze návrh počítá a je v něm i zkrácení povinné doby odvodů pro nárok na důchod z pětatřiceti na pětadvacet let.