NBÚ se zabývá utajovanými žádostmi o abolice, čeká na vyjádření Hradu

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se začal zabývat utajovanými dokumenty, ve kterých prezident Miloš Zeman požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis k abolici. České televizi to řekl mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. NBÚ zkoumá, zda Hrad utajil dokumenty oprávněně, momentálně čeká na jeho vyjádření. Prezidentská kancelář eviduje dva dopisy, ve kterých Zeman žádal premiéra o spolupodpis k abolici. Podle informací Deníku N chtěl prezident zastavit prověřování dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků.

„NBÚ se danou věcí zabývá. V současné době zjišťuje všechny relevantní skutečnosti a v rámci tohoto postupu vyzval Kancelář prezidenta republiky k podání vysvětlení,“ uvedl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec s tím, že lhůta pro vyjádření stále běží. „Po obdržení tohoto vyjádření rozhodne NBÚ o dalším postupu v dané věci,“ doplnil.

Úřad bude zkoumat to, jestli prezidentská kancelář dokumenty k abolicím utajila oprávněně. Podnět k prověření podala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), jak upozornil Deník N. „Převádění dokumentů do režimů utajení má v legislativě jasně stanovená pravidla, která si nelze upravovat nebo ohýbat dle vlastních zájmů a potřeb,“ uvedla Richterová s tím že NBÚ by měl prověřit i to, kdo dokumenty připravoval a kdo s nimi nakládal.

Hrad přiznal existenci dvou dokumentů

Se zjištěním, že prezident Zeman loni v létě požádal premiéra Fialu o spolupodpis abolice ve dvou kauzách týkajících se jeho spolupracovníků, přišel Deník N. Podle serveru chtěl zastavit prověřování skartace vrbětické zprávy a úniku tajných informací z BIS. Fiala údajně žádost odmítl, veřejně to ale nekomentoval. Zeman pak popřel, že by chtěl abolici udělit.

„Z toho prostého důvodu, že v těchto dvou věcech neprobíhá, pokud alespoň vím, žádné trestní stíhání. A abolice je zastavení trestního stíhání,“ reagoval Zeman. V případě abolice nicméně prezident může také nařídit, aby bylo zastaveno už prověřování kauzy, které případnému stíhání předchází.

Prezidentská kancelář však na začátku února přiznala, že eviduje dva dokumenty, ve kterých Zeman v loňském roce žádal Fialu o spolupodpis k abolici. V odpovědi na žádost České televize podle informačního zákona sdělila, že je nemůže poskytnout, protože jsou utajované.

„Bylo zjištěno, že kopie požadovaných informací jsou uloženy v tajné spisovně, jsou označeny stupněm utajení Tajné a evidovány jsou pod těmito č. j.: T 15/2022-OST-OLP a T 16/2022-OST-OLP,“ odepsal ředitel legislativního odboru Hradu Václav Pelikán.

Skartování vrbětické zprávy a vynášení tajných informací

Kvůli utajení dokumentů není jasné, ve kterých případech chtěl Zeman abolici udělit. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázky ČT neodpověděl. „Na dotazy, které jste zaslal, nemám žádné sdělení,“ reagoval. Informace neposkytl ani tiskový úřad vlády.

Podle Deníku N chtěl prezident zastavit prověřování dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. V prvním případě se policie zabývala skartováním tajné zprávy o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích, ve druhém mělo jít o podezření, že důstojník BIS vynášel prezidentovi utajované skutečnosti o údajných odposleších jeho okolí.