Zápas o jadernou energetiku není u konce, shodují se Síkela a Špicar

Špicar a Síkela v Událostech, komentářích o zlevňujících energiích (zdroj: ČT24)

K energiím je potřeba se naučit přistupovat jinak. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) to může znamenat začít se věnovat tématům jako energetická účinnost a úspory. Řekl to v Událostech, komentářích. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar upozornil, že Česko bude muset vybojovat bitvu za jadernou energetiku a její budoucnost na evropské úrovni.

V posledních týdnech ceny plynu na velkoobchodních trzích klesají a jsou nižší než před válkou na Ukrajině. Podle Síkely je to dobrá zpráva. A tvrdí, že zásluhy na tom má český kabinet. „My jsme od začátku říkali, že klíčem je celoevropské řešení. A naše vláda a naše předsednictví (Radě EU) k tomu celoevropskému řešení významně přispělo,“ řekl.

Postupně zavedené korekční mechanismy podle něj v konečném důsledku vedly k uklidnění na trhu. „A to se částečně projevuje i v těch cenách,“ dodal.

Podle Špicara za vývojem stojí více faktorů, jako je například teplé počasí, úspory domácností a firem, které mnohdy přešly na lehké topné oleje. „Ale kredit vládě bych určitě neupíral. Já si myslím, že speciálně během českého předsednictví v tomto ohledu česká vláda odvedla opravdu velmi dobrou práci a pomohla tu situaci stabilizovat,“ poznamenal.

Pokles cen

Domácnosti, které budou přecházet u dodavatelů na nové fixace, podle Síkely mohou očekávat výhodnější nabídky. Řekl to i s odkazem na své úterní jednání s významnými dodavateli na trhu plynu a elektřiny. „Ze zkušenosti víme, že tak, jak byla pomalejší náběhová křivka zdražování, která trvala téměř rok, tak těmi postupnými nákupy se pokles cen na trhu v konečném důsledku projeví i v cenách pro spotřebitele,“ uvedl ministr.

Podle mnoha expertů ale už účty za elektřinu a plyn nikdy neklesnou na úroveň z doby před pandemií. Síkela se domnívá, že je potřeba se naučit k energiím přistupovat jinak. „A možná to bude mít pozitivní dopad v tom, že se více začneme věnovat tématům, jako je energetická účinnost, energetické úspory. Což jsou procesy, které budeme i dotačně podporovat,“ řekl. Tyto procesy podle něj můžou mít za důsledek to, že ačkoliv už účty možná neklesnou pod předpandemickou úroveň, nebudou ale ani vyšší.

Špicar však upozornil, že záležet bude také na tom, jak racionální bude země v energetice obecně – a to jak na úrovni národní, tak i evropské. „Česká republika bude muset i nadále vybojovat mnoho bitev, jako například bitvu za jadernou energetiku a její budoucnost,“ řekl s tím, že na evropské úrovni ještě vyhráno není. Za potřebný Špicar považuje i rozvoj obnovitelných zdrojů energie, společné nákupy v rámci Evropy či dobudování infrastruktury. „To jsou věci, které musíme dotáhnout, jinak to bude s energiemi i nadále velmi špatné,“ zdůraznil.

S tím souhlasí i Síkela. Také podle něj bitva o jadernou energetiku není dobojována. „Ta velká ano – tím, že se dostalo jádro do taxonomie jako nízkouhlíkový zdroj. Ale my tam potřebujeme ještě dostat to, čemu já říkám jaderné deriváty nebo vedlejší produkty. A to je například to, aby výroba vodíku z jádra byla uznána jako nízkouhlíkový vodík a nebo abychom mohli používat například i evropské peníze na to, že použijeme jaderné teplo v rámci modernizace teplárenské soustavy České republiky,“ přiblížil Síkela.

Prostor pro zlepšení v oblasti úspor

Od loňského 1. října do letošního 16. ledna se spotřeba plynu v České republice meziročně snížila o více než 800 milionů metrů krychlových. Podle Síkely Česko předtím plýtvalo. „Ceny energií byly velmi nízké,“ podotkl. Upozornil, že na jednotku vyrobeného HDP země spotřebuje dvakrát více energií, než je evropský průměr. V rámci domácností je podle něj pak spotřeba o třicet procent vyšší, než je evropský průměr.

Špicar souhlasí, že tuzemská ekonomika má prostor pro zlepšení v oblasti energetických úspor. Upozornil ale, že v kontextu čísel týkajících se HDP je třeba brát v úvahu, že Česko je nejprůmyslovější ekonomikou v celé Evropské unii.

Česko má nyní stále zásobníky plynu naplněné na osmdesát procent. „Čím plnější zásobníky budou po této zimě, v tím lepší situaci budeme. Protože nebude takový tlak na rychlé naplnění před příští topnou sezonou,“ řekl Síkela. Podle něj problém této zimy už pominul i proto, že plyn do Česka teče. Podle Špicara je ale namístě stále opatrnost.