Poptávka po nemovitostech je kvůli drahým hypotékám nízká. Firmy přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů

Události: Poptávka po nemovitostech je kvůli drahým hypotékám nízká (zdroj: ČT24)

Ceny nemovitostí by podle některých analytiků letos nemusely výrazně stoupat, někteří věří i v jejich pokles. Souvisí to s úpadkem poptávky kvůli drahým hypotékám. Zároveň se loni na podzim ve srovnání s předchozím rokem stavělo o něco méně. Řadu projektů se však podařilo dokončit, zejména rodinné domy, ale také byty. Některé stavební firmy a developeři také přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů na bydlení.

Loni v listopadu se stavělo méně, meziročně o osm desetin procenta. Přesto se po období pandemie covidu a výpadcích v dodávkách léků podařilo dokončit o třetinu bytů více. Již několik měsíců v řadě se však snižuje množství vydaných stavebních povolení a počet zahájených staveb roste jen pomalu.

V Třešti na Vysočině v tuto chvíli vzniká padesát menších bytů, o které je značný zájem. V obci dokončují také bydlení pro rodiny – to se ale kvůli vyšší ceně a drahým hypotékám prodává pomaleji. „Realitní trh je podstatně menší než před rokem nebo před dvěma. Jsme tak na padesáti procentech poptávky,“ uvedla jednatelka společnosti Starkon Veronika Kolářová.

Z devíti řadových domů v Třešti se jich prodalo už pět. Firma je chce do měsíce zkolaudovat. „Cena je zde šest milionů korun,“ prozradila makléřka Starkonu Pavla Semrádová.

Prodat byt trvá delší dobu, říká realitní makléř

Za podobnou částku je nyní v nabídce třeba starší byt 3+1 na pražském Střížkově. „Cena, kterou si majitel představuje, je šest milionů tři sta devadesát tisíc. Na rovinu musím říci, že je to cena k jednání. Tento byt by se dal před rokem a půl prodat kolem sedmi milionů,“ okomentoval realitní makléř z Century 21 Premium Karel Hubáček. Prodat byt podle Hubáčka dnes trvá delší dobu, někdy i půl roku.

Kvůli současné situaci na trhu s bydlením v hlavním městě někteří lidé kupují byty raději jinde – například Karel Klíma, který se rozhodl pro koupi bytu v Litomyšli. Opustí sice Prahu, získá ale stometrový byt v novostavbě za nižší cenu, než nezrekonstruovaný byt v metropoli.

„Mám sazbu 5,33 procenta s pětiletou fixací. (…) Byt byl poslední, a tudíž bylo nutno jednat opravdu rychle,“ říká Klíma. Smlouvu podepsal v září a prý nelituje. Nyní se totiž hypoteční sazby pohybují kolem šesti procent.

Pomoc klientům se splácením hypotéky

Zdražování se promítá i do statistik hypotečních bank. Za poslední dva roky vzrostla cena nemovitostí skoro o polovinu. Letos by však zdražování mohlo ustat, nicméně kvůli vysokým sazbám bude o hypotéky stále poměrně malý zájem.

Ještě před pěti lety si bydlení na hypotéku kupovaly asi tři čtvrtiny klientů, nyní jsou to jednotky procent. Některým developerům a stavebním firmám se dokonce v posledních měsících prodeje takřka zastavily. Klientům proto nabídli, že jim hypotéku splácet pomohou.

Například nízkoenergetický dům v Malčicích u Písku stojí bez pozemku asi sedm milionů korun. Kupující si může vzít klasickou hypotéku s tím, že aktuální úrokovou sazbu mu bude stavební firma dotovat tak, aby platil necelá tři procenta.

„Předpokládáme, že klienty čekají lepší zítřky a touto dotací jim společnost pomůže překlenout horší dobu. Nyní začínáme a už má zájem deset klientů,“ sdělila finanční poradkyně Vladimíra Koblížková.

Podobně lákají zákazníky i v Central Group. Klienti zaplatí rezervační poplatek na byt, který bude k nastěhování až za dva roky. „Pokud se nám nepodaří pro klienta zprostředkovat úrokovou sazbu 2,99 procenta, tak mu garantujeme, že po dobu prvních třech let mu tu sazbu dorovnáme. Už to využilo zhruba třicet procent klientů,“ přiblížila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podle expertů by si lidé měli vždy veškeré varianty dobře spočítat. „Nabídka garantované hypotéky je alternativou, ale pokud půjdu s klapkami na očích, tak zjistím, že se mi může vyplatit přijmout jinou nabídku, kde je jiný benefit,“ uvedl hypoteční expert z Broker Trust a Golem Finance Libor Ostatek.