Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové ráno rozšířili výstrahu před ledovkou téměř na celé území Česka, pro severozápadní Čechy určili vyšší stupeň nebezpečí silné ledovky. Ledovka způsobuje komplikace řidičům i chodcům už třetí den, největší problémy vznikly na severozápadě Čech a v okolí Prahy.

„Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat, a riziko ledovky se tak bude snižovat. Na ostatním území bude výstraha na ledovku pokračovat do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Na východním návětří Českomoravské vrchoviny a Jeseníků pokračuje tvorba námrazy, která může způsobovat lámání větví, stromů a komplikace na elektrickém vedení,“ sdělil ČHMÚ.

Počasí výrazně omezilo provoz desítek linek příměstských autobusů v okolí Prahy. Některé spoje ráno vůbec nevyjely, jiné nezajíždějí do všech míst. Na Twitteru o tom informovala Pražská integrovaná doprava (PID).

„Největší problémy hlásí západ, především Slánsko,“ uvedla PID ve středu ráno. Větší množství problémů se objevilo také na Rakovnicku. Podobná situace byla v okolí hlavního města také v úterý.

Kalamitní stav na Jablonecku

Třítisícový Rychnov u Jablonce v Libereckém kraji vyhlásil kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. Radnice uzavřela dvě ulice, Pelíkovickou a Hřebenovku, řekl starosta města Tomáš Levinský (Rychnováci).

„My to tady máme tak, že je to vesměs všechno do kopce, a nám se tam vozidla technické údržby vůbec nedostanou,“ řekl starosta. Podle něj se jen těžko daří držet silnice sjízdné a chodníky schůdné. „Používáme inertní posyp, přidali jsme i chemický, ale zatím to nefunguje,“ dodal Levinský. Lidem proto radnice doporučila, aby ze svých domovů vycházeli jen v nejnutnějších případech a používali komunikace, které jsou zjevně ošetřeny posypem.

Kalamitní stav ve středu odpoledne vyhlásila i sousední obec Rádlo s 900 obyvateli. „Komunikace se snažíme všemi silami udržet, avšak například silnice z Milířů do Jeřmanic je sjízdná s velkými obtížemi,“ uvedla obec odpoledne na sociálních sítích.

Vycházet ven jen v nejnutnějších případech doporučila i další města v Libereckém kraji, například Jablonec nad Nisou, Nový Bor na Českolipsku, Hejnice na Liberecku nebo Zásada na Jablonecku. Problémy s kluzkými chodníky či silnicemi se objevily ale i v Liberci.

Výstraha meteorologů kvůli tvorbě ledovky platí pro Liberecký kraj do čtvrtečního rána. Vozovky v kraji byly po chemickém ošetření převážně mokré nebo vlhké, objevily se však přeháňky a mrznoucí déšť.

Silnice ve středních Čechách byly ve středu ráno holé a mokré, sjízdné se zvýšenou opatrností. Ledovka se objevila například na Kladensku. Dopravní komplikace panovaly například u obce Mšeno na Mělnicku, kde uvázla auta. Podle policie byly nehody spíše menší, bez vážných následků.  

Silnice sjízdné se zvýšenou opatrností hlásila i Vysočina. Silničáři komunikace ošetřili solí, na mokrých vozovkách v některých místech zůstaly zbytky sněhu. Sjízdnost zhoršoval namrzající déšť a mlha.

Do terénu vyjelo asi sto sypačů. Námraza způsobila také pád stromů na silnice, hasiči je od úterního večera odstraňovali asi na deseti místech.

I v Karlovarském kraji se už třetí den vytvářela na silnicích a chodnících ledovka. Drobné mrholení na chladném povrchu mrzlo a vytvořilo souvislou vrstvu ledu. Před kluzkou vozovkou silničáři varovali i přes ošetření silnic solí. Ledovka se vytvořila hlavně na méně frekventovaných silnicích nebo tam, kde se používá inertní posyp.

Kvůli ledovce se staly ve středu ráno nehody v Chodově v Husově ulici nebo v sokolovské Tovární ulici. Nehoda autobusů zablokovala i Nádražní ulici v Aši, v příkopě skončilo auto také u Libé na Chebsku.

Závěje a sněhové jazyky

Na silnicích na Vsetínsku byla ve středu ráno místy sněhová kaše, lokálně se na nich tvořila také ledovka. Sjízdné byly se zvýšenou opatrností, která byla namístě i na ostatních silnicích ve Zlínském kraji.

Vozovky, které silničáři posypávají kamennou drtí, mnohde pokryla uježděná vrstva sněhu, na Vsetínsku se na nich místy tvořily závěje a sněhové jazyky.

V Ústeckém kraji přijali od pondělí asi 1300 hovorů na tísňovou linku

Ledovka se znovu objevila i v Ústeckém kraji. Policisté od rána řešili dopravní nehody, většinou šlo o srážky na parkovištích, několik úseků bylo nesjízdných. Spoje městské hromadné dopravy a linkové autobusy kvůli počasí nabíraly zpoždění. Ústecká Masarykova nemocnice odložila plánované chirurgické výkony a věnovala se ošetřování úrazů.

Silničáři do terénu opět nasadili veškerou techniku. Komunikace chemicky ošetřili. Objevilo se i sněžení, například na dálnici D8 na Ústecku nebo na silnici I/7 na Chomutovsku. Jinde pršelo a na vymrzlých cestách se tak utvořila souvislá vrstva ledu. U Peruce na Lounsku havaroval sypač. Ledovka je u obce Mnetěš na Litoměřicku, zhruba kilometrový úsek byl průjezdný s obtížemi.

Uzavírky se týkaly silnice z Hřenska do Jetřichovic a z Hřenska do Janova na Děčínsku. Nesjízdné komunikace hlásily radnice v Roudnici nad Labem a Teplicích.

Zdravotnické operační středisko krajské záchranné služby přijalo od pondělí, kdy v regionu problémy kvůli počasí začaly, téměř třináct set hovorů na tísňovou linku. Ledovka záchranáře poslední dny nadměrně zaměstnává napříč krajem. Apelují proto na obyvatele, aby z domova vycházeli pouze v nezbytných situacích.

Sněžku zasáhl orkán

Opatrnosti museli dbát i řidiči na Královéhradecku a Jičínsku. Na Rychnovsku hrozily sněhové jazyky. Nesolené silnice nižších tříd ráno pokryl uježděný a místy zledovatělý sníh. Silničáři nejčastěji zasahovali na Jičínsku, Hradecku a Rychnovsku.

Zhruba hodinu po poledni podle dat měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky zasáhl nejvyšší vrchol Česka vítr o síle orkánu. Zastavil horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, vyplynulo z údajů na webu lanové dráhy. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině, vítr podle měřicí stanice dosáhl v nárazech rychlosti 127,4 kilometru v hodině. Lanovka má dva úseky, dolní Pec –⁠ Růžová hora a horní Růžová hora –⁠ Sněžka.

Podle Roberta Dlouhého z Horské služby Krkonoše se mohou kvůli mokrému sněhu vyskytnout laviny střední velikosti.

Také na některých místech silnic v Pardubickém kraji se tvořila ledovka. Ve výše položených oblastech pokryl vozovky sníh, podle silničářů ale byly všechny komunikace s opatrností sjízdné.

Na ledovku si museli dát pozor řidiči také v okolí Moravské Třebové, Pardubic nebo Ústí nad Orlicí. Se sněhem se mohli setkat v oblasti Lanškrouna, Vysokého Mýta, Žamberka a na Červenovodském sedle, kolem Poličky a v Železných horách se tvořily sněhové jazyky.

V Moravskoslezském kraji sníh komplikoval sjízdnost především na Bruntálsku. Silničáři varovali před tvorbou sněhových jazyků. Na Opavsku se na silnicích nižších tříd vytvořila zledovatělá vrstva sněhu, místy pak se zbytky rozbředlého sněhu.

Uježděná vrstva sněhu pokrývala také silnice ve vyšších polohách Beskyd, místy se v ní objevily vyjeté koleje.