Trest za obchody s nápojem šamanů byl nepřiměřený, míní Válková. Podle Michálka je nutná revize trestní politiky

Události, komentáře: Žádost o milost v případu obchodů s nápojem šamanů (zdroj: ČT24)

Milost pro polský manželský pár, který byl v Česku odsouzený za nelegální obchody s psychotropním nápojem, je podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) namístě. Jaroslaw a Karolína Kordysovi dostali oba dva osmileté tresty. Podle šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka je nutné se podívat na trestní politiku státu a upravit ji, zvláště u trestných činů s nízkou společenskou škodlivostí. O udělování milostí a trestní problematice v Česku debatovali politici v Událostech, komentářích.

Byl to právě Michálek, který prezidentovi poslal žádost o milost pro manžele Kordysovy. „S ministrem spravedlnosti jsem o tom osobně mluvil, byl jsem informován, že bude schůzka, a jsem rád, že to dobře dopadlo,“ uvedl.

Válková souhlasí s tím, že trest pro polské manžele byl nepřiměřený. „Současně mě velmi zarazilo rozhodnutí vrchního soudu i v tom, jak formalisticky vyhodnotilo konkrétní okolnosti toho případu,“ dodala.

Udělení milosti považuje exministryně za logické rozhodnutí prezidenta. Válková si stojí za tím, že milost pro polské manžele byla načasována dobře.

„Už jsem panu prezidentovi psala, úplně zbytečně, v květnu 2017, aby více využíval milostí k odstranění tvrdosti zákona, či spíš tvrdosti konkrétního soudního rozhodování v případech, kdy je to namístě, kdy jsou tady děti, staří rodiče. Ale nedošlo k tomu. Došlo k tomu třeba v případě Kajínka. Jestli mám dobrou informaci, bylo za celou dobu uděleno pouze dvaadvacet milostí panem prezidentem,“ podotkla Válková.

Zmínila, že například Václav Havel během své prezidentské funkce dostal celkem 32 tisíc žádostí o milost a z toho jich udělil zhruba třinácti stům a například Václav Klaus obdržel 22 tisíc žádostí a vyhověl čtyřem stovkám.  

Zpřísnění trestů naplnilo věznice

Michálek v této souvislosti zmínil, že je potřeba revidovat trestní politiku. „Když se podíváme na počty vězňů, tak jich máme skutečně nejvíc. Jsme mezi prvními třemi státy v Evropě. Stojí to samozřejmě obrovské peníze daňové poplatníky, protože vězeň prostě stojí půl milionu ročně,“ řekl. 

Nový trestní zákoník a jeho zpřísnění sazeb v podstatě naplnilo pět nových věznic, podotkl Michálek.

Piráti podle něj dlouhodobě upozorňují na zbytečně přísné tresty. Například u recidivy jsou nesystémové a vedou k tomu, že jsou ve vězení odsouzení akorát déle, tvrdí Michálek. „Ta pravděpodobnost, že se napraví, se nezvyšuje. Musíme se podívat pravdě do očí, jestli chceme ten problém vyřešit. A já jsem rád, že v tomto máme, řekl bych, přístup opozice, který je nohama na zemi,“ poznamenal s tím, že takový systém nefunguje, a je navíc drahý.

S ministrem spravedlnosti proto nyní projednávají teze, ve kterých by měly být tři hlavní oblasti, jež chce vláda v tomto volebním období dotáhnout do konce. Poté se budou řešit na odborném panelu.  „A máme to i v programem prohlášení. Tam je závazek, že budeme řešit problémy trestných činů, kde je bagatelní nebo nízká společenská škodlivost,“ doplnil Michálek.

Válková souhlasí s šéfem pirátských poslanců, že je nutné trestní politiku řešit. „Když jsem četla programové prohlášení, tak jsem si povzdechla, říkala jsem si, co já budu kritizovat na té části, co se týká trestní politiky. A řekla jsem na klubu ANO, tohle musíme podpořit,“ uvedla.