Obce mohou žádat o peníze na kanalizaci, vodovody a čističky. Ministerstvo rozdělí sedm a půl miliardy

Události: Nový dotační program nabízí peníze na vodovody, kanalizace nebo čistírny (zdroj: ČT24)

Sedm a půl miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizace nebo čistíren nabízí letos v novém operačním programu ministerstvo životního prostředí (MŽP). První čtyři výzvy spustilo v pondělí, obce tak už mohou posílat žádosti. Bez připojení na veřejný vodovod jsou v Česku podle resortu zhruba čtyři procenta obyvatel a skoro každá sedmá domácnost nemá kanalizaci.

V dotačním programu Životní prostředí 2021 –⁠ 2027 je na projekty zlepšující přístup k pitné vodě či lepšího čištění vod dohromady čtrnáct miliard korun, skoro deset miliard pak podpoří opatření k zlepšení zadržování vody v krajině. 

„O co více máme vyřešená velká sídla, o to větší problémy mají malé obce. I tam potřebujeme, aby měly dostatek vody a aby ji uměly čistit, aby dopady jejich splaškových vod na ekosystémy a na povrchové vody byly minimální,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Devět set milionů korun je připraveno na projekty pro obce, kde chybí vodovody. „Jsou lokality třeba ve středních Čechách, na Liberecku, kde ještě nejsou vodovody, a tam je třeba cílit na to, aby lidé měli takzvaně dotaženou vodu. Aby mohli pít kvalitní pitnou vodu,“ říká náměstek ministryně životního prostředí Jan Kříž.

Dodal, že v současné výzvě podpoří čtyři miliardy korun výstavby centrálních čistíren odpadních vod a výstavby či dostavby kanalizací. Obě tyto výzvy jsou podle Kříže průběžné. O dotaci lze požádat ode dneška do 28. února 2023.

Na výstavby vodovodů za účelem zlepšení dodávek pitné vody a vznik nebo zvýšení kapacity úpraven pitné vody ministerstvo nyní uvolnilo miliardu korun. Na nové čistírny odpadních vod a vylepšení těch stávajících a odkanalizování a čištění odpadních vod je pak k dispozici 1,5 miliardy korun. Obě výzvy jsou podle Kříže soutěžní a příjem žádostí v nich potrvá do letošního 20. října.

Čistírny mohou nahradit kanalizaci

Kříž také řekl, že další 2,5 miliardy budou letos k dispozici na přípravu přírodě blízkých protipovodňových opatření a projekty pro lepší nakládání se srážkovou vodou. Zájemci si o podporu na tyto počiny budou moci požádat od 14. září do konce října příštího roku. Náměstek také podotkl, že 150 milionů korun z programu je připraveno na preventivní protipovodňová opatření. Příjem žádostí bude od letošního 16. listopadu do 28. dubna příštího roku.

Hubáčková upozornila také na výhody pro obce ve zvláště chráněných územích, například přírodních rezervacích. „Jednotlivým obcím připravujeme nejenom klasické dotační programy, ale i jakési zvýhodnění, a to pobídkou dotačních deseti procent navíc,“ řekla k této podpoře ministryně. 

Nízkoúročené půjčky pro malé obce

Na dotace by měly dosáhnout i menší obce. „Navíc těmto obcím nabízíme ještě nízkoúročenou půjčku, která může pokrýt zbytek nákladů, tedy rozdíl mezi evropskou dotací a celkovými náklady,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. „Pro obce do dvou tisíc obyvatel máme k dispozici 800 milionů korun, které se dají použít právě na půjčku k evropské dotaci,“ dodal. 

„Modelový příklad –⁠ obec získá evropskou dotaci na dobudování vodovodní sítě a napojení na kapacitní vodárenskou soustavu. U nás na fondu si požádá o nízkoúročnou půjčku, která pokryje rozdíl mezi evropskou dotací a celkovými náklady. Ta půjčka bude mít úrok jedno procento, začíná se splácet až po kolaudaci projektu a splatnost té půjčky je desetiletá,“ popsal Valdman. Fond spustí příjem žádostí v září. V rámci NPŽP lze využít i výzvy financující nové zdroje pitné vody či posílení dodávek vody obcím.

Podle Radky Vladykové, výkonné ředitelky Svazu měst a obcí ČR, ale nemusí být ochota obcí půjčovat si veliká. „Uvidíme, jaká bude ochota obcí si brát nabízenou a inzerovanou půjčku, která bude úročená jen jedním procentem, což se zdá momentálně velmi výhodné, ale města a obce mají své zásoby na účtech velmi ztenčené,“ varuje.