Budeme muset použít mechanismy, kterými korporáty prověřují lidi, říká Lacina k „očištění“ hnutí STAN

Interview ČT24: Jan Lacina (zdroj: ČT24)

Jeden z nových místopředsedů STAN Jan Lacina v pořadu Interview ČT24 sdělil, že hnutí jde do komunálních voleb s osobnostmi, které jsou „schopny vytáhnout značku zase nahoru“. Uvedl, že v souvislosti s kauzou Dozimetr přišla jasná a razantní reakce, což je znak nové politické kultury.

Znovuzvolený lídr hnutí Vít Rakušan na volebním sněmu avizoval, že si místopředsedové musí rozdělit gesce a profesionalizovat chod STAN. Lacina sdělil, že by se rád věnoval médiím, mediálním strategiím, volbám a volebním analýzám. Prý se v těchto oborech pohybuje a má v nich kompetenci.

Lacina na sněmu sdělil, že nemá cenu se hroutit nebo páchat rituální sebevraždu v souvislosti s kauzami, které se na hnutí nabalily – to prý ale neznamená, že STAN podzimní komunální volby vypouští. „Když nám teď vyjde nějaký průzkum a nebude úplně dobrý, tak bych se tomu příliš nedivil, protože to, co prožíváme v uplynulých týdnech, si o to vysloveně říká,“ uvedl s tím, že do komunálních voleb půjde STAN naplno se stovkami osobností, které jsou schopny vytahovat značku zase nahoru.

Aby se už neopakovala kauza Dozimetr, mělo by hnutí STAN po aktuálním posílení pravomocí dozorčí rady zamířit k razantnějším změnám stanov. „Že budeme muset přinést nějaké kontrolní mechanismy, které dneska znají korporátní firmy, které si prověřují lidi, jež pouští do vedení,“ prohlásil Lacina. Dodal, že politiku dělají stejní lidé jako kteroukoliv jinou profesi. Existuje tedy riziko, že se v ní objeví někdo, kdo nemá čestné úmysly.

„Petr Hlubuček, ke kterému se ta kauza vztahuje, fungoval přes den, řekl bych takovou literární nadsázkou, jako velmi pracovitý a velmi úspěšný náměstek pražského primátora. Má za sebou obrovské množství odvedené práce, tohle bylo jakési jeho hobby po večerech a myslím, že málokterý kontrolní mechanismus vám dokáže tohle najít,“ uvedl Lacina. Byl prý překvapený, když informace o prorůstání organizovaného zločinu do dopravního podniku vyšly najevo.

„Nemáme sledovačky“

„Naše politická strana nedisponuje odposlechy, my nemáme sledovačky. Nejsme schopni získávat tímto způsobem informace, byť po Praze jde šuškanda, že existují politické strany, které tyto nástroje k dispozici mají, ale je to zase jenom šuškanda,“ prohlašuje s tím, že když nastane taková situace jako s Hlubučkem, není čas na výmluvy, ale musí přijít rychlá a razantní reakce, což se podle něj také stalo.

Zmínil také bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který v souvislosti se styky s obviněným podnikatelem Michalem Redlem odstoupil – Lacina uvedl, že nebyl ani vyšetřován a nebyl ani obviněný, ale jako okrajová osoba celé situace odstoupil, aniž k tomu existoval nějaký skutečně vážný důvod. „Odstoupil v rámci nové politické kultury, kterou tato politická garnitura slibovala přinést,“ uvedl.