Španělská firma nesouhlasí s podmínkami tendru na obrněnce, bude nejspíš zrušen

Španělská firma GDELS, výrobce obrněného vozidla ASCOD, minulý týden oznámila poslancům ze sněmovního branného výboru, že nesouhlasí s podmínkami pokračování tendru na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu. Místo toho navrhuje, aby se dohodly česká a španělská vláda, potvrdil předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Tendr tak bude zřejmě zrušen. O rozhodnutí španělského výrobce ve středu informoval deník Právo

Ministerstvo obrany nechce záležitost nyní komentovat, šéfka resortu Jana Černochová (ODS) plánuje s dalším postupem vládu seznámit do konce července. V podobném duchu nyní úřad informoval i poslance branného výboru.

Ministerstvo obrany koncem června zaslalo třem účastníkům tendru na pásová bojová vozidla pěchoty za více než 50 miliard korun nové podmínky jednání. Černochová poslance branného výboru informovala, že pokud všichni uchazeči s podmínkami nevysloví souhlas, tendr bude muset být zrušen a bude zvolen jiný způsob výběru. Na odpověď měly firmy dva týdny.

Podle Metnara GDELS poslal poslancům z výboru pro obranu dopis, ve kterém oznámil, že navržené podmínky nepřijímá. Firma navrhla, aby se dále postupovalo formou mezivládní dohody.

Souhlasí zřejmě jedna firma ze tří

Podle Práva nesouhlas s podmínkami vyslovila i německá společnost Rheinmetall, která vyrábí vozidlo Lynx. Naopak v tendru je připraven pokračovat švédský výrobce stroje CV-90 BAE Systems.

Španělský výrobce v dopise poslancům uvádí, že už českou i španělskou vládu se svým návrhem dalšího postupu oslovil. Slibuje například, že je připraven na úplný transfer technologie do Česka a na výrobu podvozku i věže stroje na českém území. Nechce ale spolupracovat se státním podnikem VOP CZ, nýbrž s holdingem Czechoslovak Group.

S ním se už firma v minulosti domluvila při výrobě pandurů. Dříve slíbenou cenu zakázky je připraven GDELS dodržet, pokud ministerstvo „akceptuje doporučené iniciativy na snížení nákladů“.

Nákup BVP není jediným velkým tendrem, kterým se v nejbližší době bude vláda zabývat. Během července by měla Černochová své vládní kolegy informovat i o dalším postupu v případě budoucnosti českého nadzvukového letectva.

Podle spekulací jsou hlavním favoritem americké stíhací letouny F-35 Lightning, které by nahradily švédské gripeny. Ze Švédska by naopak Česko mohlo pořídit požadovaná BVP. Lidové noviny ve středu uvedly, že podle jejich neoficiálních informací je už takto rozhodnuto.