Učitelka uprchla z Ukrajiny do Česka. Své žáky nyní vyučuje na dálku

UDÁLOSTI: Ukrajinská učitelka uprchla před válkou do Čech, své žáky teď učí na dálku (zdroj: ČT24)

Školy v některých obklíčených ukrajinských městech spustily distanční výuku. Jedním z nich je město Sumy na východě země, kde se žáci připojují navzdory tomu, že denně slyší sirény varující před útokem. Jedna z tamních učitelek uprchla před válkou na západ Čech a nyní vede hodiny na dálku, z malého města v Krušných horách. Mezi ní a jejími žáky je tak zhruba 1900 kilometrů.

Taťána Semová učí několik tříd matematiku, ukrajinštinu a přírodovědu. S distanční výukou měla zkušenosti už během koronavirové pandemie. Nyní vede denně čtyři vyučovací hodiny.

„Žáci potřebují komunikaci, bavit se se spolužáky, s učiteli. A pro děti, které odjely z Ukrajiny, tak bude možnost kontaktu s Ukrajinou, s jejich rodnou zemí,“ říká a dodává, že si nemohla představit, že přijde ještě něco horšího než pandemie.

Ne všechny děti ale mají možnost se k výuce připojit. „Ne všechny jsou v bezpečí. Část dětí odjela do zahraničí, část odjela do jiných měst na Ukrajině,“ vysvětluje Taťána, která do Česka dorazila se svojí dcerou během dvacátého dne války.

Část rodiny zůstala na Ukrajině

Zbytek rodiny ale zůstal ve městě Sumy. „V určitý moment jsme začali mít strach. Začala jsem se bát o svou dceru,“ říká. Na cestě do Česka strávily tři dny, ubytování jim poskytli známí.

Dcera Taťány nyní řeší, jestli bude moci v Česku pokračovat ve studiu medicíny, podala si přihlášky na tři fakulty Univerzity Karlovy a zatím čeká na odpověď.

Obě jsou však v kontaktu se svou rodinou na Ukrajině a vrátit zpět do země se chtějí co nejdříve.