Policie přestala šetřit výroky poslankyně SPD Maříkové o migrantech jako trestný čin

Přirovnání migrantů k invazivním druhům rostlin a zvířat posoudí jako možný přestupek městský úřad v Ostrově. Policisté už za výroky na sociální síti poslankyni SPD Karlu Maříkovou obvinit nechtějí. České televizi to řekl karlovarský okresní státní zástupce Pavel Dvořák. Před dvěma lety přitom policie žádala o její vydání ke stíhání poslance, ti to ale odmítli.

„Policejní orgán rozhodl o odevzdání věci k projednání případného přestupku Městskému úřadu Ostrov. Rozhodnutí policejního orgánu bylo státním zástupcem akceptováno,“ uvedl karlovarský okresní státní zástupce Pavel Dvořák s tím, že policisté ani státní zástupce nebudou žádat Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila Maříkovou imunity.

Maříková před dvěma roky na svém profilu na Facebooku přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, kterým by měl být zakázán vstup do Evropské unie.

Výrokem se později začala zabývat policie pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti a hanobení národa, rasy nebo etnika. V březnu 2020 požádala o vydání političky k trestnímu stíhání, sněmovna to ale v květnu odmítla. Pro vydání hlasovalo jen pět ze 165 přítomných poslanců, proti jich bylo 138.

Poslankyně se hájila tím, že nevyzývala k násilí ani nikoho neurážela. „Jen jsem se pozastavila nad jedním paradoxem, který přišel z EU,“ argumentovala. Případ podle svých slov vnímala jako zpolitizovaný, protože podnět policii podal politik z jejího kraje, kterého se její výroky ani netýkaly. Postup vyšetřovatelů zpochybňovali i poslanci dalších stran, ačkoli někteří z nich výslovně uváděli, že výrok Maříkové byl hloupý.

Sněmovna se v současném volebním období zabývala dvěma žádostmi o vydání poslanců k trestnímu stíhání. Souhlasila jak se stíháním bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), tak s řízením proti expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). Toho státní zástupce v pondělí obžaloval společně s jeho někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze Čapí hnízdo.