Migranty přirovnala k invazivním druhům. Výbor Maříkovou z SPD doporučil nevydat ke stíhání

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Plénu to doporučil mandátový a imunitní výbor, který s policejní žádostí vyslovil jednomyslný nesouhlas. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Dolní komora parlamentu by měla o vydání rozhodnout na schůzi, která začne v úterý odpoledne.

Před členy výboru v úterý vystoupila policejní vyšetřovatelka i Karla Maříková. Podle místopředsedy výboru Petra Gazdíka (STAN) vyšetřovatelka při objasňování důvodů trestního stíhání „nebyla příliš přesvědčivá“.

„Argumentovala, že prohlášení paní poslankyně, protože je politička, mají větší dopad na obyvatele,“ popisuje Gazdík. Výbor má podle jeho slov opačný názor –⁠ poslanec má být ohledně projevů chráněn, byť byl Maříkové výrok mimořádně hloupý. „Paní poslankyně by měla více vážit slova a nehanobit jméno Poslanecké sněmovny takovými výroky,“ doplňuje poslanec za STAN.

Maříková požádala výbor o to, aby její vydání ke stíhání nedoporučil. Hájila se dřívějšími obdobnými výroky jiných lidí, kteří za ně stíháni nebyli, popsal dále Gazdík.

Migranty Maříková přirovnala k invazivním druhům

Před poslance měl dorazit i státní zástupce, jednání se ale nakonec neúčastnil. „Státnímu zástupci přišla žádost výboru o vydání natolik nedůležitá, že i když byl na jednání výslovně pozván, tak nepřijel a vymlouval se na nouzový stav. Přizpůsobili jsme se jeho chápání o naléhavosti trestního stíhání,“ kritizuje člen výboru Miroslav Kalousek (TOP 09).

Maříková loni v lednu na svém profilu na Facebooku přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie. Jejími výroky se později začala zabývat policie pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti. Mnozí členové výboru ale o záležitosti vyjádřili pochyby, byť s výroky Maříkové nesouhlasí.

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“ napsala před víc než rokem Maříková na svůj facebookový profil.

Ondráčka a Roznera sněmovna nevydala

Maříková není prvním zákonodárcem, který v tomto volebním období kvůli svým výrokům čelil hrozbě trestního stíhání. Maříkové stranického kolegu Miloslava Roznera chtěla policie stíhat za výrok o někdejším koncentračním táboře v Letech u Písku. Poslanec SPD při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“.

Policisté chtěli obvinit také komunistu Zdeňka Ondráčka kvůli jeho vyjádření vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Ondráček ho nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností.

Sněmovna Ondráčka ani Roznera ke stíhání nevydala. Verdikt znamená, že policie by je mohla v těchto věcech stíhat potom, co přestanou být politiky chráněnými imunitou.