S mapováním majetku ruských oligarchů v Česku mají pomoci tajné služby i policejní specialisté

Události – Majetek ruských podnikatelů v Česku (zdroj: ČT24)

Česko se chce nad rámec sankcí Evropské unie zaměřit na některé ruské podnikatele a oligarchy. Podle informací ČT mají vládě pomoci s mapováním jejich majetku tajné služby i někteří policejní specialisté. Problémem jsou firmy s anonymními vlastníky, právě přes ně v minulých třiceti letech řada Rusů v Česku investovala.

Aktuálně se policie zabývá například rozsáhlým projektem luxusních bytových domů a golfového hřiště nazvaného Oaks Prague v Nebřenicích v okrese Praha-východ. Bude to největší golfový projekt v Česku i v Evropě, hlasá projekt, v jehož pozadí jsou ruští oligarchové.

Ocelářští magnáti Alexander Abramov a Alexander Frolov do projektu investovali přes firmy na Kypru a Britských Panenských ostrovech. Abramovova jachta je podle časopisu Forbes na seznamu těch, které chtějí Spojené státy zabavit oligarchům. Abramov i Frolov obdrželi podle serveru Investigace od ruského prezidenta Vladimira Putina vyznamenání za zásluhy. USA je zařadily na sankční seznam a české orgány už oba prověřují.

Odstřižení firem, které bezpečnostní složky vyhodnotí jako rizikové

„Připravujeme si i po té vnitřní linii bezpečnostního screeningu, které osoby v České republice mohou představovat bezpečnostní riziko,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Stejně se vyjádřil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle nějž vláda chce odstřihnout firmy, které bezpečnostní složky vyhodnotí jako rizikové.

Problémem jsou společnosti s anonymními vlastníky. ČT v minulosti natočila skrytou kamerou ruského investičního poradce Olega Olejnikova. Figurantovi tehdy radil, jak do země převést vysoké obnosy peněz z Ruska: „Můžete to poslat přes offshorové společnosti, s tím můžu pomoci.“ Za nejbezpečnější uložení peněz považoval Olejnikov nákup nemovitostí, nejlépe u hranic s Německem. „Tam koupíte penzion a pak ho dáte do pronájmu bordelu. Ti vždycky perfektně platí a vás nic nezajímá.“

Do rozkrývání majetku ruských oligarchů v Česku se už zapojily také české tajné služby, jejich úkolem je odhalovat skutečné majitele firem sídlících v daňových rájích.