Testy v Česku za sobotu zjistily méně případů covidu než před týdnem. Čína hlásí dosud nejvíc nových nákaz

V Česku přibylo v sobotu 4422 nově potvrzených případů covidu-19, v mezitýdenním srovnání o 139 méně. Je to nejnižší sobotní nárůst za devět týdnů. Klesl rovněž počet opakovaných nákaz, a to o sedmdesát na 755 případů. Počet provedených testů ale klesl o pětinu. Hospitalizovaných s covidem bylo v sobotu poprvé od 25. ledna méně než dva tisíce. Sedmidenní incidence v Německu poprvé vystoupala nad hranici 1500 nových případů na sto tisíc obyvatel. Čína opět hlásí nejvíce nových nakažených od jara 2020.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání v Česku zhruba od začátku února klesaly, ale v tomto týdnu začaly růst. Výjimkou bylo úterý a první víkendový den.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku 500 nových případů covidu za posledních sedm dní, o čtrnáct méně než v sobotu o týden dříve. Nejvyšší incidenci vykazuje Plzeňský kraj a Vysočina, nejnižší Karlovarský a Liberecký kraj.

Nadále klesá počet lidí v nemocnicích, kteří měli pozitivní test na covid. V sobotu jich bylo 1944, z toho 115 jich bylo v těžkém stavu. Oproti stejnému dni předchozího týdne to představovalo pokles hospitalizací o 226 případů. Pacientů v těžkém stavu ubylo 57.

Laboratoře provedly tuto sobotu 16 560 testů, o 4300 méně než o týden dříve. Naopak vzrostl zájem o očkování. V první den tohoto víkendu zdravotníci podali 1040 vakcíny, v mezitýdenním srovnání zhruba o 250 více.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo téměř 3,7 milionu lidí, zemřelo 39 138 z nich.

V Německu přibylo téměř 150 tisíc případů nákazy

Sedmidenní incidence v Německu poprvé vystoupala nad hranici 1500 nových případů koronavirové nákazy na sto tisíc obyvatel. Uvedl to Institut Roberta Kocha (RKI). Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 146 600 případů nákazy a padesát úmrtí, uvedla agentura DPA.

Počet nových případů za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel se ráno zvýšil na 1527, před týdnem tento údaj činil 1231. 

Čína ohlásila bezmála dva tisíce nových případů nákazy za posledních 24 hodin. Jedná se o nejvyšší oficiální údaj od jara roku 2020. Nejvíce případů připadalo na provincie Ťi-lin a Šan-Tung. Uzávěru oznámilo sedmnáctimilionové jihočínské město Šen-čen.

Na provincii Ťi-lin na severovýchodě země připadá zhruba čtrnáct set nových případů. Tento týden úřady nařídily uzávěru provinčního střediska a devítimilionového města Čchang-čchun. Lidé tam nemají vycházet, pouze jednou za dva dny může jeden člen rodiny nakoupit potřebné věci. Otevřené jsou jen obchody s nejnutnějším zbožím a nefunguje veřejná doprava. Částečnou uzávěru úřady oznámily i v druhém největším městě provincie Ťi-lin.

Hospodářsky významné město Šen-čen leží na jihu Číny a kvůli šestašedesáti případům nákazy vyhlásilo uzávěru. Týká se i jeho obchodních čtvrtí. Tamní úřady vyzvaly občany, aby nevycházeli ven. Už v minulých dnech se snažily šíření varianty omikron zabránit uzávěrou míst, která neposkytují nezbytné služby, a rovněž restaurací a zábavních institucí. Podniky mají své zaměstnance nechat pracovat z domova.

Infekce se stále rychle šíří v Hongkongu, kde za minulý den zaznamenali dalších více než 32 tisíc nových nákaz a 264 úmrtí. Ve městě je v karanténě na tři sta tisíc lidí.