Koalice se dohodla na rozpočtu. Ušetřit chce na obraně nebo státních platbách do zdravotnictví

Události: Ministři se dohodli na letošním státním rozpočtu (zdroj: ČT24)

Vládní koalice se už shodla na podobě letošního státního rozpočtu, jak potvrdili sami ministři. Schodek má po osmdesátimiliardových škrtech klesnout pod tři sta miliard korun. Vláda plánuje, že návrh schválí ve středu 9. února, platit má od 1. dubna. V týž den by skončilo rozpočtové provizorium.

Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přicházeli v úterý večer na sněmovní jednání koalice o rozpočtu s jasným cílem, uzavřít konečnou dohodu. Před středečním dopoledním jednáním kabinetu, které měla vláda kvůli sněmovním obstrukcím také ve sněmovně, ministři potvrdili, že dohodu našli.

„Dohoda je definitivní, teď je to na zpracování ministerstva financí, aby tu politickou dohodu zpracovalo a vtělilo do tabulek, grafů a textu zákona o státním rozpočtu,“ vysvětlil ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že „dohoda je na struktuře rozpočtu, to znamená úspory, které jsou v řádech desítek miliard korun, a i celkovém deficitu.“

Stanjura míní, že nejvíc práce na rozpočtu politiky ještě čeká. „Teď začne ta mravenčí práce na rozepsání do zákona o státním rozpočtu, příští týden ve středu očekávám, že bude ještě jednání tripartity, a já optimisticky předpokládám, že vláda schválí návrh rozpočtu jednomyslně.“

Ministři chtějí škrtat v obraně i státní správě

Ministři se i ve středu ve sněmovně před jednáním vlády shodli, že chtějí v rozpočtu ušetřit osmdesát miliard. Plánovaný deficit tak klesne pod tři sta miliard korun. Ministr financí už v neděli řekl, že i s vyššími příjmy plánuje deficit snížit na méně než 280 miliard. Jak přesně, ale ani po středečním jednání ministři neprozradili.

Česká televize zjistila, že kromě zmrazení či zpomalení růstu platů plánuje vláda oproti původnímu rozpočtu ušetřit i díky škrtům v resortu obrany, hodlá zrušit sedm tisíc míst ve státní správě a o miliardy omezit provozní výdaje ministerstev dopravy, práce a sociálních věcí i vnitra.

Odboráři veřejného sektoru jednali ve středu o platech s ministry financí a práce. Požadují, aby při příznivém vývoji stavu rozpočtu kabinet své rozhodnutí o zmrazení části výdělků přehodnotil. Ministerstvo financí v novém návrhu rozpočtu pro letošek pro přidávání nevidí prostor. Členové vlády už několikrát zopakovali, že kvůli rostoucímu zadlužení jsou úspory v rozpočtu nutné a vláda se snaží schodek snížit.

Zdravotnický deník napsal, že kabinet chce uspořit miliardy i na platbách státu do zdravotnictví za děti či důchodce. České televizi ve středu tuto informaci potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Letos stát platby zvýšil o čtrnáct miliard. Ministři ani premiér se k případnému snížení této částky oficiálně vyjádřit nechtěli. „Co se týká těch plateb za státní pojištěnce, tu věc komentovat teď nebudu,“ řekl Fiala.

Opozice by takovou změnu zákona ve sněmovně nepodpořila. „Zdravotnictví, které se potýká s takovými obrovskými problémy, kde nám lidé pomáhali situaci řešit? My teď snížíme platbu za státní pojištěnce?“ namítá předsedkyně poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová. Poslanci začnou rozpočet projednávat ve druhé polovině února, schválit by ho mohli o měsíc později.