Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Záchranáři v ulicích, pyrotechnika i koupel v Teplé Vltavě na Kvildě. Silvestrovské oslavy v Česku (zdroj: ČT24)

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.

Z menších měst naplánovali ohňostroje například v Chocni, Svitavách či Lokti. V největších městech organizované ohňostroje nejsou, v Praze by neměly být ani žádné jiné. Již od roku 2020 totiž platí vyhláška, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky ve vyjmenovaných částech města. Patří mezi ně památková rezervace včetně Václavského náměstí, přírodní parky a chráněná území nebo okolí zoologické zahrady.

I přesto na Václavském náměstí vítali lidé nový rok pyrotechnikou. Stovky oslavujících bez roušek, z větší části cizinců, dlouho přes půlnoc přihlížely odpalování dělbuchů a jiných volně prodejných pyrotechnických výrobků. Policie přítomné z amplionů informovala o stávajících pravidlech.

Vítání nového roku v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

V průběhu silvestrovské noci pražští policisté vyjížděli od šesti hodin večer do šesti hodin ráno k více než pěti stovkám oznámení na linku 158, uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová v tiskové zprávě. V centru metropole policisté zajistili deset osob a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě.

Kvůli silvestrovským oslavám museli v Praze zasahovat také hasiči. O žádné větší výjezdy ale nešlo. „Většinou to byly drobné požáry zbytků pyrotechniky, křovin, plastových kontejnerů. Neměli jsme letos žádný větší požár,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na zákaz pyrotechniky v centru upozorňují v Praze i poutače na tramvajových zastávkách
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Záchranářský stan i pohotovost na Vltavě

V pohotovosti byli i vodní záchranáři, a to historicky poprvé. Magistrát je požádal, aby byli připraveni, v obavě, že kvůli vládním opatřením a zákazu odpalování pyrotechniky se lidé stáhnou k řece a někdo by do ní mohl spadnout.

Do Prahy letos přijelo v době Vánoc a přelomu roku podstatně méně lidí, než bývalo obvyklé před covidem. Záchranáři na Václavské náměstí nepřistavili velkokapacitní vozidlo Golem, jak bývalo obvyklé při oslavách před pandemií, náhradou za něj je stan.

Na Václavském náměstí byly dvě posádky včetně lékaře a další dvě na Staroměstském náměstí. V pohotovosti byl rovněž koordinační vůz, který spolupracuje s policií a strážníky. Zapojen byl také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky. 

Slavilo se i během či koupáním

Konec roku lidé neslavili jen explozemi. V Chebu odstartoval dopoledne desátý ročník silvestrovského běhu, který je největším sportovním happeningem ke konci roku.

V Náchodě se zase odpoledne ke koupání v Metuji sešli otužilci, a to navzdory počasí, které je velmi teplé. Nejvyšší teploty vesměs vystoupí nejméně deset stupňů nad nulu.

Silvestrovská epidemická pravidla

Pravidla platná pro silvestr schválila vláda s účinností již od 29. prosince a budou platit do 2. ledna. Jejich základním principem je, že večírky a podobné akce mají limit pouhých padesáti účastníků. Ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo toto opatření „vzhledem k očekávání vyššího počtu oslav, večírků a podobných akcí“.

V restauracích může být i více lidí, nejvýše však tolik, kolik je uvnitř míst k sezení. Přitom musí lidé sedět ve čtyřčlenných skupinách, respektive maximálně po čtyřech u menších stolů a u větších tak, že mezi čtyřčlennými skupinami jsou alespoň jedenapůlmetrové rozestupy. Koncerty či divadelní představení jsou limitovány počtem tisíce sedících diváků.

V restauracích i divadlech či na koncertech musí provozovatelé kontrolovat, zda všichni hosté mají dokončené očkování nebo v posledním půlroce prodělali covid-19.

V roce 2020 se silvestr na veřejnosti prakticky neslavil, Václavské náměstí bylo zcela prázdné. Platil totiž noční zákaz vycházení.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK