Fiala odmítá konec aut se spalovacím motorem. Chce prosadit jádro jako podporovaný zdroj

Události: Snižování emisí v EU (zdroj: ČT24)

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je podle premiéra Petra Fialy (ODS) pro vládu nepřijatelný. Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie. To na summitu tento týden prosazoval i jeho předchůdce, do závěrů unijního jednání se to ale nedostalo.

Zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035, jak s tím počítá návrh Evropské komise, je nepřijatelný i pro novou vládu.

„Určovat teď nějaký pevný termín nepovažuji za důležité. Časem to vyřeší i trh. V současné době je elektromobil luxusem,“ myslí si vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle premiéra musí Česká republika některé návrhy, který mají Green Deal naplňovat, odmítnout a získat pro to podporu i v Evropě. Jako jeden z takových návrhů zmínil právě zákaz spalovacích motorů.

„To by ohrozilo existenčně řadu lidí u nás, kteří auto nepoužívají jako luxus nebo pro zábavu, ale je to prostředek, kterým se dostanou ke svým známým, rodičům nebo i do zaměstnání,“ řekl Fiala na CNN Prima News.

Česká republika podle Fialy musí prosadit jádro mezi podporované zdroje energie. To ostatně prosazoval na evropském summitu také bývalý premiér Andrej Babiš. „To byl společný československý návrh. Přesvědčovali jsme kolegy, že zkrátka nemáme jinou možnost,“ řekl Babiš v pátek.

Takzvaná Zelená dohoda nesmí podle nového premiéra znamenat zchudnutí občanů. Prezident Miloš Zeman ji označil za hlavní důvod nárůstu ceny energií a Česká republika by se z této dohody podle něj měla vyvázat.