Šlachta chce přeložit spor s Grygárkem do Brna. Návrh měl přijít dříve, míní soudkyně

Události: Spor Šlachty a Grygárka (zdroj: ČT24)

Bývalý policista Robert Šlachta požádal prostřednictvím advokáta o přeložení sporu s bývalým vrchním státním zástupcem Liborem Grygárkem k Okresnímu soudu Brno-venkov. Grygárek po Šlachtovi žádá omluvu a půlmilionové odškodnění za tvrzení, která o něm někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napsal ve své knize. O návrhu na přesun kauzy musí nyní rozhodnout Nejvyšší soud. Obvodní soud pro Prahu 5 proto odročil jednání ve věci na neurčito.

Šlachtův právní zástupce Petr Opletal návrh na přeložení procesu do Brna odůvodnil mimo jiné tím, že na jihu Moravy má bývalý policista bydliště. Doplnil, že řada svědků v kauze je z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, a dojíždění k soudu by tak pro ně bylo jednodušší.

Grygárek s přeložením nesouhlasí. Podle jeho advokáta Petra Tomana bývalý policista soudní řízení záměrně protahuje.

Soudkyně Šárka Malíková se vyjádřila, že měl takový návrh přijít dříve. „Bylo na místě nám to sdělit alespoň v pátek. Je to nekolegiální vůči protistraně, ale je to i maření tohoto soudního jednání.“

Exžalobce se brání proti poškozování své pověsti

Grygárkovi vadí, že ho Šlachta spojil například s únikem informací v kauze Pandurů nebo s takzvanými pražskými kmotry. V knize Třicet let pod přísahou o něm například bývalý policista uvedl, že podával vlivným lobbistům, politikům a manažerům informace z jejich policejních spisů. Mohl si prý díky tomu pořídit drahý byt v centru Prahy, kde sídlil lobbista Roman Janoušek.

Žalovaný výrok z knihy Roberta Šlachty
Zdroj: ČT24

Bývalý šéf ÚOOZ také napsal, že Grygárek úmyslně zamlčel Janouškovu trestnou činnost před švýcarskými orgány. Šlachtův útvar někdejšího náměstka vrchního státního zástupce obvinil kvůli tomu, že neřešil lobbistovo švýcarské konto. Soud ale stíhání jako nedůvodné zastavil.

„Bez ohledu na rozsudky, které byly ve prospěch pana doktora Grygárka, pokračoval (Šlachta) v šíření nepravd,“ uvedl k tomu v pondělí exžalobcův advokát. Podle něj tak bývalý policista pokračoval v ničení Grygárkovy pověsti. Šlachta, který se nynějšího jednání osobně neúčastnil, si však za výroky v knize stojí. „Popisoval jsem, co jsem prožil,“ řekl do telefonu.

Šlachtu v souvislosti s jeho knihou prověřovala také policie kvůli podezření ze zveřejnění tajných informací. Případ však nakonec odložila.