Předsedou SPD se opět stal Okamura. Podle něj je Česko v krizi kvůli nekompetentním politikům

Brífink předsednictva SPD po volebním sněmu (zdroj: ČT24)

Svoboda a přímá demokracie (SPD) rozhodla o svém novém vedení na příští tři roky. Předsednickou funkci obhájil Tomio Okamura, dostal hlasy 84 delegátů z 85 možných. Na volebním sněmu v úvodním projevu prohlásil, že je Česko ve skutečné krizi kvůli nekompetentnímu rozhodování politiků. Místopředsedou se opět stal poslanec Radim Fiala. Vzhledem k epidemické situaci se letos hlasovalo on-line formou.

Funkce ve  vedení hnutí obhájili ještě poslanci Radovan Vích a Radek Rozvoral. Bývalého poslance Jaroslava Holíka nahradil europoslanec Ivan David.

V úvodním projevu sněmu jeho předseda Okamura kritizoval končící vládu za zavedení protikoronavirových opatření, která podle něj zabila tisíce lidí. Zdůraznil zároveň návrhy hnutí týkající se zákona o obecném referendu nebo o odvolatelnosti politiků.

„Většinu systémových problémů naší země nevyřeší žádné řádné ani mimořádné volby za stávajících nedemokratických pravidel,“ uvedl. Problémem Česka je podle něj špatný systém, který občanovi neumožňuje své politiky a jejich práci účinně kontrolovat.

Okamura také připomněl výsledek voleb do Poslanecké němovny, ve které budou poslanci SPD zastoupeni druhé volební období. Hnutí je podle něj ve sněmovně oslabeno o hlasy statisíců voličů, kteří smýšlejí stejně, ale ovlivnila je „mystifikační kampaň malých stran“. Další statisíce stejně smýšlejících podle něj volily strany, které ve skutečnosti prosazují opak toho, co občané chtějí. 

SPD založil politik a podnikatel Okamura po rozkolu v hnutí Úsvit přímé demokracie v roce 2015. Členy hnutí se stali někteří poslanci zvolení do sněmovny v roce 2013 na kandidátce Úsvitu. Ve volbách v říjnu 2017 získalo hnutí 22 mandátů za 10,64 procenta hlasů. V letošních volbách dostala SPD 9,56 procenta hlasů, což stačilo k získání 20 poslaneckých křesel.