Krejčířova vila našla kupce. Vydražila se za 21,38 milionu korun

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy se vydražila za 21,38 milionu korun. V osmém pokusu aukce přihazovali dva zájemci. Vyvolávací cena 21,1 milionu korun byla dle portálu e-drazby.cz stejná jako při sedmém pokusu loni v srpnu. Jméno vítěze dražby nebylo zveřejněno.

Krejčíř uprchl v roce 2005 z Česka během policejní prohlídky právě z černošické vily. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vězení. Kromě trestu za únos a pokus o vraždu čelí v JAR i obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.

V Česku pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest patnácti let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česká republika usiluje od roku 2007 o jeho vydání.

Pokusy vydražit větší ze dvou Krejčířových černošických vil začaly v roce 2016. Vila byla v exekuci, v srpnu 2019 ji poškodil rozsáhlý požár, který její cenu drasticky snížil. Její vyvolávací cena byla v úterý polovinou odhadované hodnoty po požáru, která činila přes 42 milionů korun.

Těsná dražba

Podmínkou připuštění k aukci bylo také složení jistoty 10 milionů korun. Nejmenší částka, kterou bylo možné přihodit nad dražební cenu, bylo deset tisíc korun. Tuto možnost oba zájemci několikrát využili v posledních vteřinách aukce.

Prohlídka Krejčířovy vily v roce 2017: Vyschlé bazény, rozbitá okna i potrhané plakáty (zdroj: ČT24)

Advokát Roman Tomek ze společnosti Sedlakova Legal, který dříve dražbu Krejčířovy vily označil za ,český nekonečný příběh‘, řekl, že z právního hlediska byla vydražena proto, že již nikdo nekladl další právní překážky. Kromě spekulace, že by zájemce, který vilu v úterý za 21,38 milionu koupil, nedoplatil nejvyšší podání, však Tomek označuje všechny možnosti dalších průtahů za čistě teoretické.

Poslední z možných právních překážek vyřešil pravomocný rozsudek vrchního soudu v Praze 25. listopadu. Ten potvrdil rozhodnutí prvoinstančního krajského soudu, který v létě zamítl žalobu Krejčířovy manželky Kateřiny, jež chtěla převést chátrající stavbu na stát. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ale takový přepis nebyl možný, protože byl objekt v exekuci.