Svět si připomněl předčasně narozené děti. V Česku jich je asi pětina

Události: Péče o předčasně narozené děti (zdroj: ČT24)

Loni se v Česku narodilo předčasně přes sedm tisíc, to je zhruba každý patnáctý novorozenec. Péče o ně bývá často psychicky i fyzicky náročná.

S váhou necelých osmnácti set gramů se pět týdnů před termínem narodil například Matyáš a ve třech letech mu zjistili dětskou mozkovou obrnu. I proto musí podstupovat  rehabilitaci. „Pomáhá Matyášovi k tomu, aby se jeho motorika zlepšovala. Jako matka samoživitelka na to finance nemám,“ říká matka Stanislava Doležalová.

Teď jim pomohl Nadační fond pro předčasně narozené děti i dárkyně. Ta Matyášovi věnovala výtěžek z prodeje oblečení. „Hodně lidí si myslí, že se dítě vypiplá v inkubátoru a odchází domů, bohužel si děti hlavně u vícečetných těhotenství nesou zdravotní zátěž,“ dodává zakladatelka fondu Hana Píšová.

Nedonošeným dětem pomáhá i sbírka

Předčasně narozené děti podporuje i sbírka. Peníze z ní půjdou na pořízení stovky monitorů dechu. „Mají zabránit syndromu náhlého úmrtí kojenců. Ve spojitosti s riziky – na prvním místě jsou to děti nedonošené i děti z vícečetných těhotenství, pak jsou to děti s riziky, která vznikla v průběhu porodu kvůli nedostatku kyslíku, děti s vývojovými vadami,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení v ÚPMD v Praze Podolí Zbyněk Straňák.

Na předčasné porody má teď vliv i covidová situace. Zbyněk Straňák říká, že se s nakaženými rodičkami setkává často. „Covid může zásadně ohrozit vývoj plodu v průběhu těhotenství, ať poruchami vývoje, nižší porodní hmotností nebo až odúmrtím. Co s tím? Očkování, to je v souladu se všemi doporučeními, toho se rozhodně bát nemusí,“ zdůrazňuje.

Poslední dny se v Česku na podporu rodin i zdravotníků zahalují významné budovy do purpurové barvy. Ve středu se k nim v rámci světového dne předčasně narozených dětí připojí další stavby po celém světě.