Kanadský sládek sbírá v tuzemsku zkušenosti, jeho ležák získává ceny. Českou vlajkou ozdobil i plechovky

3 minuty
Události: Kanadský sládek v Česku
Zdroj: ČT24

Odbyt pivovarů v Česku klesá, naopak se daří exportu. Ve srovnání s loňskem se piva vyvezlo zhruba o dvě procenta víc. Zájem roste i v zámoří, důkazem je sládek, který šíří pověst českého ležáku v Kanadě a sbírá za něj ceny. V těchto dnech navštěvuje tuzemské pivovary.

Cest po Česku má za sebou Luc Lafontaine několik. Ta před třemi lety mu změnila život. Zamiloval si zdejší pivo, jeho pivo si pak zamilovali v Torontu. Loni bylo v šestimilionovém městě nejlepší. „Mám rád, jak říkám, rafinovanou jednoduchost českého piva. Nedovolí vám cokoliv skrýt ani dělat chyby,“ popsal majitel a sládek pivovaru Godspeed v Torontu.

Ani svou inspiraci neskrývá. Do Kanady vzal kus Česka se vším všudy –⁠ včetně surovin, částečně vybavení i názvu piva. „Vyrábíme Godspeed Světlý Ležák, který má na sobě i českou vlajku,“ přiblížil Lafontaine. Loni získal v padesátičlenné konkurenci cenu za nejlepší torontský pivovar.

Český odkaz je v pivě kanadského sládka vidět na první pohled
Zdroj: ČT24

Jeho vzestup zblízka sledoval i Miloš Král, který se s pivovarníkem zná dvanáct let. „Většina sládků v Kanadě, v Americe ho obdivuje. Všichni by chtěli pít jeho pivo a snaží se napodobovat to, co dělá,“ popsal Král.

V jednom z českých pivovarů teď zahajoval speciální várku. Podle vrchního sládka Budějovického Budvaru Adama Brože je třeba ukázat světu, jak se český ležák vaří. „Není výhodou a radostí jenom pro pivovarníky, ale hlavně pro spotřebitele,“ uvedl Brož.

Česko je třetí největší vývozce chmele na světě

Díky podobným akcím roste zájem o tuzemské pivo, ale také o suroviny. Česko je po Spojených státech a Německu třetím největším vývozcem chmele. Polovina zdejší produkce míří do zahraničí, u žádaných odrůd je podíl i vyšší. Letošní sklizeň navíc bude podle chmelařů, i díky srážkám, rekordní.

„Očekáváme, že bude víc než osm tisíc tun chmele v České republice. V současné době evidujeme velký zájem právě z Kanady,“ řekl obchodní manažer Bohemia Hop Jan Podsedník.

Zámořské delegace přijíždí, s výjimkou loňska, každý rok. Nahlédnout do útrob výroby a skrze ležák nalézt společnou řeč.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Během svátků lidé více plýtvají potravinami. Expertka radí, jak tomu předejít

Plýtvání potravinami je dlouhodobým problémem, který má ekonomické i environmentální dopady. V období Vánoc navíc lidé jídlem plýtvají více než jindy během roku. Zbytečnému vyhazování potravin se nicméně dá předejít. „Pokud domácnosti začnou plánovat střízlivěji a nakupovat s rozvahou, může se objem odpadu velmi výrazně snížit, aniž by se musely vzdát sváteční atmosféry,“ míní Lucie Veselá z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která se problematikou dlouhodobě zabývá.
před 1 mminutou

Unijní lídři se shodli na závěrech summitu. Kromě části o Ukrajině

Prezidenti a premiéři zemí EU se v Bruselu shodli na závěrech summitu Evropské rady kromě části o Ukrajině, o jejímž financování na příští dva roky se ve čtvrtek večer stále rokovalo a výsledek zůstával nejasný. Na summitu během dne promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Česko na summitu zastupuje nový premiér Andrej Babiš (ANO), který o reparační půjčce pro Kyjev jednal s maďarským a slovenským protějškem.
včeraAktualizovánopřed 40 mminutami

Někde mají i noční směny. Pálenice jedou naplno

Provozovatelé pálenic teď mají díky dobré úrodě ovoce napilno. Například Obecní pálenice v Řepištích na Ostravsku se rozjela v půlce srpna a je v provozu každý den, třikrát týdně má dokonce noční směnu. Takový režim tu naposledy pamatují v roce 2018. Pálení ovoce vychází na konec podzimu kvůli dlouhému kvašení, které může trvat až dvacet týdnů. Na sektor však dopadá postupné navyšování spotřební daně. Ta rostla loni a letos o deset procent ročně, v roce 2026 se zvýší o dalších pět procent. Litr pálenky tak letos vyjde na 220 korun, příští rok to bude ještě více. Vyšší daň vede podle provozovatelů pálenic k nárůstu nelegálního domácího pálení, které je nebezpečné kvůli riziku možného výbuchu. Navíc může výsledný destilát potenciálně ohrozit zdraví konzumentů.
před 1 hhodinou

D1 je po desítkách let kompletní. Otevírá se poslední úsek u Přerova

Po letech plánování, sporů a stavebních komplikací otevře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek v poledne poslední chybějící část dálnice D1. Úsek mezi Říkovicemi a Přerovem je dlouhý 10,1 kilometru. Oproti původnímu plánu se jej podařilo zprovoznit o téměř tři měsíce dříve. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla jde o významnou událost pro celou tuzemskou dálniční síť i veřejnost. Přínos tohoto úseku D1 pro střední Moravu považuje za zásadní.
před 2 hhodinami
Načítání...