Ministerstvo spravedlnosti řeší podnět podaný kvůli možnému přestupku premiéra Babiše v souvislosti s kauzou Pandora Papers

Ministerstvo spravedlnosti se zabývá podnětem podaným kvůli možnému přestupku premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Podnět resortu spravedlnosti zaslal Městský úřad v Černošicích. Podle něj mohl premiér porušit zákon o střetu zájmů tím, že nedoložil úřadům úplné informace. Na dotaz České televize to uvedl vedoucí odboru přestupků černošického úřadu Josef Sedláček. Podle zákona o střetu zájmů musí poslanci a další veřejní funkcionáři uvádět mimo jiné oznámení o příjmech a majetku. Podání podnětu ČT potvrdil také mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„Městský úřad Černošice odeslal podnět k prošetření možného spáchání přestupku podle zákona o střetu zájmů, ve kterém podatel uvádí skutečnosti, které nasvědčují možnosti, že Ing. Andrej Babiš uvedl v oznámeních na ministerstvo spravedlnosti podle zákona o střetu zájmů neúplné údaje do registru oznámení,“ napsal ČT Sedláček bez podrobností o tom, co přesně premiér neměl doložit.

„Můžeme potvrdit, že se na ministerstvo spravedlnosti v dané věci obrátil MÚ Černošice, jež je současně přestupkovým orgánem a jehož žádost o součinnost nyní zpracováváme,“ uvedl mluvčí Řepka na otázku, zda resort eviduje nějaký podnět týkající se daňového či majetkového přiznání premiéra Babiše v souvislosti s kauzou Pandora Papers.

Pokud by ministerstvo spravedlnosti získalo podezření, že byl spáchán přestupek, oznámí to právě černošickému městskému úřadu, který zahájí přestupkové řízení.

„Městský úřad Černošice vyzývá ministerstvo spravedlnosti k porovnání údajů z oznámení s údaji uvedenými v jiných registrech a informačních systémech veřejné správy podle zákona o střetu zájmů. Ministerstvo spravedlnosti se tímto podáním nyní zabývá a Městský úřad Černošice ve stanovené lhůtě odpoví,“ doplnil pro ČT mluvčí.

Babišovo jméno se objevilo v novinářském investigativním projektu Pandora Papers. Informoval o tom web Investigace.cz. Podle mezinárodního novinářského týmu poslal na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. Ministerský předseda pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá. Tvrdí, že před dvanácti lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře.

V mezinárodním projektu Pandora Papers figuruje v uniklých dokumentech přes tři stovky Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím, uvedl web Investigace.cz. Získané dokumenty popisují podezřelé finanční transakce kolem stovek politiků a dalších osobností z více než devadesáti zemí, projekt zmiňuje také prezidenty Ukrajiny, Keni a Ekvádoru, bývalého britského premiéra Tonyho Blaira či víc než sto miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka.