Žalobce požádá o vydání Babiše ke stíhání v kauze Čapí hnízdo po ustavující schůzi nové sněmovny

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch požádá poslance o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo po ustavující schůzi nové sněmovny. Řekl to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Státní zastupitelství je ve své činnosti vázáno pouze trestním řádem, z tohoto důvodu musí nyní respektovat skutečnost, že jedna z obviněných osob získala opětovně poslanecký mandát a s ním spojenou imunitu. Vůči této osobě není v současné době možné provádět žádné úkony trestního řízení. O vydání této osoby k dalšímu trestnímu stíhání bude Poslanecká sněmovna požádána v návaznosti na její ustavení a ustavení příslušných orgánů sněmovny,“ uvedl Cimbala.

Stanovení termínu rozhodnutí do 20. října, jak jej Šarochovi uložil šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím, podle mluvčího nezohledňovalo průběh voleb, trestní řízení dle něj nelze podřídit tomu, kdy se mají uskutečnit volby. „Tudíž nebylo namístě jakkoliv predikovat volební výsledky a případné opakovaní mandátu obviněného. Nyní však musí státní zastupitelství reagovat na aktuální a platný stav, tedy získání nového mandátu, neboť mu toto ukládá právě trestní řád,“ vysvětlil Cimbala.

Dodal, že městské státní zastupitelství zatím Šarochovi nestanovilo novou lhůtu, dokdy by měl v případu rozhodnout, a to právě s ohledem na to, že je nutné počkat na rozhodnutí sněmovny o žádosti o vydání Babiše.

Poslanecká imunita

Šaroch měl původně o návrhu policie na podání obžaloby rozhodnout do 20. října, Babiš ale ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát a tím i imunitu. Jeho stíhání je nyní přerušeno. Současné sněmovně vyprší funkční období ve čtvrtek, v novém složení se poslanci poprvé sejdou 8. listopadu.

Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen. Mandát obhájil i na začátku října, jeho stíhání je tak nyní opět přerušeno.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Okolnosti převodu společnosti

Policisté původně ukončili vyšetřování kauzy na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků.

Až v polovině letošního září tak na policii v kauze vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v případu původně obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.