Před třemi lety se FAÚ zabýval Babišovými transakcemi, řekl šéf dohledové komise

Když Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 poslal do zahraničí peníze určené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře, nedostal Finanční analytický úřad (FAÚ) žádné upozornění na podezřelou transakci, a to ani od zahraničních subjektů. Úřad se transakcemi zabýval, ale až s velkým odstupem – před třemi lety. Po jednání poslanecké komise, která na činnost FAÚ dohlíží, to řekl její předseda František Vácha (za TOP 09). Podle členů komise úřad nijak nepochybil.

Babišovo jméno se objevilo v novinářském investigativním projektu Pandora Papers. Podle mezinárodního novinářského týmu poslal na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. Ze sdělení předsedy poslanecké komise vyplývá, že se touto transakcí Finanční analytický úřad dlouho nezabýval.

„Nedostali od roku 2016, ale ani od roku 2009 žádné ohlášení podezřelé transakce na pana premiéra, nebo tenkrát ještě na pana inženýra Babiše,“ uvedl František Vácha. Podle informací komise dostal FAÚ dotaz na Babiše ze zahraničí až před třemi lety. „Ale nebylo to oznámení o podezřelém obchodu. Byl to jenom dotaz, jestli je pan premiér premiér, když to zjednoduším,“ dodal. Svá zjištění předali analytici policii. K čemu došli, však není jasné.

Ředitel Finančního analytického úřadu Libor Kazda – jehož pro potřeby výpovědi před komisí zbavil premiér mlčenlivosti – poslancům potvrdil, že peníze na nákup nemovitostí Andrej Babiš poslal z české banky. Na to již dříve upozornil Babiš sám, považuje to za důkaz, že převody přes zahraniční firmy nedělal kvůli praní peněz. Kazda sám vypovídal pouze před komisí za zavřenými dveřmi, veřejně se nevyjádřil.

Ministerský předseda pochybnosti kolem nákupu nemovitostí ve Francii odmítá. Tvrdí, že před dvanácti lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Server Investigace.cz, který o Babišově někdejší činnosti informoval, upozornil, že nemá důkazy, že byl spáchán zločin, a ani to netvrdí. Zároveň však zdůraznil, že transakce vyvolávají mnoho otázek a podezření.

Informacemi z takzvaných Pandora Papers, které se týkají vedle Babiše i dalších Čechů,  se začala zabývat policie. Senátní komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků už dříve uvedla, že Babišovo jednání vykazuje znaky trestných činů včetně podvodu, sdělil po její schůzi předseda Lukáš Wagenknecht (za Piráty).