Benzin je nejdražší za posledních sedm let, v evropském srovnání platí čeští řidiči průměrné ceny

Události ČT - Pohonné hmoty dál zdražují (zdroj: ČT24)

Pohonné hmoty dál zdražují. Cena benzinu se od minulého týdne drží na sedmiletých maximech a stále stoupá. Za nejpoužívanější Natural 95 řidiči celorepublikově zaplatí v průměru přes 34 korun za litr. Vliv na to mají i rostoucí ceny za zemní plyn a ropu, která zřejmě bude zdražovat i dál. Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci se totiž v pondělí domluvili, že nebudou výrazněji navyšovat plán těžby. Surovina v reakci na to prudce zdražila.

Když byly loni v květnu ceny benzinu nejníž, tedy okolo 25,60 koruny za litr, natankovali řidiči plnou nádrž za 1300 korun. Teď, když stojí benzin 34 korun, vyjde plná nádrž na 1700 korun. Rozdíl na jedné plné nádrži se rovná více než čtyři sta korun.

Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 od loňského roku vytrvale stoupá. A její vývoj připomíná staré rekordy. Nejvyšší byla cena benzinu před devíti lety. To se vyšplhala až na 37 korun a 84 haléřů za litr. Taková situace zatím nenastala, i tak se ale cesty autem prodražují.

Při průměrné spotřebě sedm litrů na sto kilometrů teď vyjde cesta z Prahy do Brna asi na pětistovku. Před rokem stála o stovku míň. Víc než stovku si připlatí řidiči i na cestě z jihu Čech do Liberce. Nyní zaplatí místo 480 korun téměř šest set a při cestě napříč republikou z Ostravy do Chebu zaplatí za benzin místo tisícovky skoro o tři stovky víc.

Nejvíce řidičů jezdí právě na benzin

Zdražování pociťují i v investiční společnosti Cyrrus. Ve vozovém parku mají patnáct aut, cestami za klienty najezdí s každým z nich kolem tisíce kilometrů týdně.

„Snažíme se schůzky konsolidovat na konkrétní data či místa. Faktem je, že jsme zaměřeni právě na osobní vztah se zákazníky a ten je pro nás vždy prioritou. Náklady na celý vozový park jsou vyšší desítky tisíc až statisíce za celý rok,“ říká obchodní ředitel Cyrrusu Jakub Trubač. Začali proto doplňovat klasická auta o elektromobily.

Podle expertů se nicméně ceny pohonných hmot dosud nevyšplhaly tak vysoko, aby lidé uvažovali o jiné alternativě cestování. „Ceny lidi ještě netlačí, aby začali více šetřit. Před čtyřmi pěti lety byly ceny vyšší a přitom průměrná mzda byla nižší, než je dneska, a jezdilo se,“ komentuje situaci předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Analytici ale očekávají další růst cen, a čísla celkové útraty tak budou patrně naskakovat ještě rychleji.

Navzdory vysokým cenám je benzin stále nejčastějším palivem u nás. Do svých aut ho tankuje 68 procent řidičů. Na diesel jezdí čtvrtina aut. Hybridy, elektromobily a další alternativní pohony pak tvoří necelých sedm procent.

Benzin v porovnání s ostatními evropskými státy čeští řidiči tankují za průměrné ceny. Natural 95 je nejdražší v Řecku. Litr tam vyjde v průměru na 43,35 koruny. Podobně platí i řidiči v Itálii. Naopak nejlevněji tankují motoristé v Bulharsku. Litr benzinu tam vyjde na 28,94 koruny.