Nejvyšší volební potenciál si drží koalice SPOLU, ukázal odhad Kantar CZ a Data Collect

Do sněmovních voleb zbývá týden. Události přinesly informace o aktuálním odhadu volebního potenciálu, který pro Českou televizi zpracovaly firmy Kantar CZ a Data Collect. Suma volebních potenciálů není sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.

Největší potenciál oslovit voliče měla podle tohoto průzkumu koalice SPOLU sdružující ODS, lidovce a TOP 09. Pokud by ji volili všichni, kdo to skutečně zvažují, získala by až 31 procent. Druhé je s 27,5 procenty ANO. Na třetím místě uskupení Pirátů a STAN, získat by mohlo až 26,5 procenta hlasů.

Následuje SPD s 15 procenty, sociální demokracie s devíti, PŘÍSAHA s osmi a půl. Na sedmém místě se se sedmi procenty umístily dva subjekty – KSČM a Trikolóra kandidující se Svobodnými a Soukromníky. Devátí jsou Zelení se šesti a desátí Otevřeme Česko normálnímu životu s 3,5 procenty potenciálu. Ostatní uskupení mají volební potenciál nižší než tři procenta.

Lídry subjektů s největším potenciálem, které se umístily na prvním až sedmém místě, pozve Česká televize do předvolební superdebaty. Vzhledem k tomu, že na sedmém místě mají dva subjekty shodný výsledek, do debaty přijde osm lídrů. ČT1 a ČT24 ji odvysílá ve středu po osmé večer.

V průzkumu, který se konal mezi 16. zářím a 1. říjnem, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus mínus jedna celá osm desetin procenta. Výsledky výzkumu je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana, hnutí či koalice mohla v současnosti hypoteticky získat ve volbách do sněmovny, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb.

„Do volebního potenciálu strany A vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou politickou stranu A jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou stranu A, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou stranu A. Suma volebních potenciálů není 100 %: Člověk, který vážně zvažuje volbu strany A a strany B, je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je nutno chápat pro každou stranu odděleně,“ upozorňují výzkumníci.