Ministerstvo nabízí milionový bonus za nástup do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany

Události v regionech: Ministerstvo shání dětské psychiatry do opařanské nemocnice, nabízí prémii (zdroj: ČT24)

Prémii milion korun dostane lékař, který nastoupí do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany nedaleko Tábora. Musí tam poté pracovat alespoň tři roky, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zařízení dlouhodobě řeší personální krizi, kvůli které by jeho provoz mohl skončit.

Kvůli personální krizi v Dětské psychiatrické nemocnici Opařany ministerstvo zdravotnictví shání tři nebo čtyři dětské psychiatry, kteří by provoz zachránili. Nabízí jim proto finanční bonus. „Dostane milion korun v hotovosti, ale musí se zavázat, že bude pracovat v nemocnici tři roky,“ uvedl Vojtěch.

V areálu se léčí kolem tisíce pacientů ročně. Pokud ale nemocnice nesežene lékaře, bude muset skončit. „Máme i takový scénář, že bychom je (pacienty, pozn. red.) zkrátka přesunuli do jiných zdravotnických zařízení,“ dodal Vojtěch. Záležet bude i na zdravotních pojišťovnách, které péči platí.

Areál Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech má dlouhou historii. Klášter byl dostavěn v roce 1737. Na děti se zařízení specializuje od první republiky. „Dalo možnost specializované péči, protože děti byly rozptýleny po vesnicích a byly za otloukánky,“ řekla ředitelka nemocnice Iva Hodková.

Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Martina Kratochvílová uvedla, že nemocnice zajišťuje komplexní a systematickou celodenní péči o pacienta. „Je tady spousta aktivit, které jsou nad rámec medicínské péče. To znamená arteterapie, fyzioterapie, mají tady bazén,“ přiblížila mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková.