V kauze úniku informací z policejních systémů inspekce obvinila další dva lidi, píše iRozhlas

V kauze úniku informací z policejních informačních systémů obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů další dva lidi. Už v dubnu byli obviněni tři policejní důstojníci, dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. „Trestní stíhání jsme rozšířili o dvě osoby,“ řekla serveru iRozhlas mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. S tím, že jde o jednoho jihočeského policistu, druhý stíhaný od policie odešel v roce 2005. Případ podle dřívějších informací České televize a Českého rozhlasu souvisí s kauzou lobbisty Tomáše Horáčka, který je stíhán za korupci při zadávání nemocničních zakázek.

Nově stíhaným inspekce připisuje stejná provinění jako zbylým sedmi. „Trestní stíhání bylo zahájeno z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. U druhé osoby z účastenství na obou přečinech,“ uvedla mluvčí.

Podle získaných protokolů a svědectví vytvořili obvinění systém, který ochraňoval spřízněné podnikatele, píše server. V případě získání informací o policejním prověřování z neveřejných evidencí mohli podnikatelé ovlivnit trestní řízení ve svůj prospěch nebo dosáhnout zmaření jednotlivých úkonů. „Podnikatelé za poskytování této 'ochrany' zaplatili minimálně jeden milion korun,“ uvedla už dříve Nguyenová.

Dva ze tří obviněných důstojníků sloužili v ostravské expozituře Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), třetí u hospodářské kriminální policie na krajském policejním ředitelství Moravskoslezského kraje. V současné době jsou postaveni mimo službu, sdělili iRozhlasu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej a policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Část stíhaných se podle dozorujícího státního zástupce Radima Obsta proti obvinění ohradila, stížnosti byly ale zamítnuty. „Usnesení o zahájení trestního stíhání platí tak, jak bylo koncipováno Generální inspekcí bezpečnostních sborů,“ řekl serveru.

Také Horáček, který je v případu v procesním postavení svědka, informace o obviněných potvrdil. „V uvedené věci figuruji v pozici svědka a mohu potvrdit, že uvedené informace korespondují se skutečností,“ odpověděl na dotaz iRozhlasu.

Aktuální počet obviněných nemusí být konečný. Inspekce, jak uvedla v jednom z protokolů, je přesvědčená, že do případu jsou kromě zmíněných zapojeny i další „dosud neustanovené osoby“, uzavřel server.