Teplický soudce Čapek by měl kvůli účasti na nelegálním večírku přijít o svou funkci, navrhuje jeho nadřízený

Předseda teplického soudu Jan Tichý v kárné žalobě na soudce Miroslava Čapka navrhuje, aby ho kárný senát zbavil funkce soudce. Důvodem je, že se Čapek podle Tichého zúčastnil na konci ledna oslavy narozenin teplického podnikatele Petra Bendy. Soudce Čapek obvinění popírá a předseda kárného senátu dal stranám ke zvážení možnost uzavřít dohodu o kárném provinění a opatření. Píše to server Česká justice. Oslava se konala v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny.

Tichý Čapkovo odvolání z funkce soudce navrhuje, protože je Čapek podle něj nenapravitelný kárný recidivista. V kárné žalobě podle webu shrnuje jeho dosavadní kárný rejstřík s třemi řízeními v odstupu několika let a uložené výtky. Žalobu bude projednávat nový kárný senát Nejvyššího správního soudu, v němž nově bude zasedat i Ivo Jahelka. Předsedat senátu bude opět soudce Karel Šimka, podle kterého by bylo vhodné přemýšlet o dohodě o kárném provinění a opatření, píše web.

Tichý Čapkovi podle serveru primárně vytýká to, že se oslavy vůbec zúčastnil. Benda má totiž podle Tichého nadregionální špatnou reputaci a není podle něj důležité, zda má reálný základ. Pro účely kárného řízení „postačuje, že taková pověst Petra Bendu objektivně provází“, cituje web Tichého. Přítomnost soudce by zřejmě byla porušením povinností soudce i sama o sobě, píše se podle webu v kárné žalobě. Přitěžující okolností pak je, že se oslava konala v době nouzového stavu a omezení volného pohybu lidí.

Druhého kárného provinění se podle Tichého Čapek dopustil, když účast na oslavě novinářům popíral. Měl podle něj buď mlčet, nebo se přiznat. Předseda Tichý se podle webu opírá o vyšetřování policie. Čapka na kamerových záznamech poznal podle jeho specifické postavy a chůze. 

Čapek byl několikrát trestán již v minulosti

Soudce Čapek byl v minulosti opakovaně trestán snížením platu v kárných řízeních. Senát mu v roce 2015 snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v den komunálních voleb rozesílal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS). V roce 2017 byl Čapkovi snížen plat o patnáct procent na čtyři měsíce kvůli nezákonnému rozhodnutí o vazbě pro jednoho podezřelého. Letos v květnu pak byl Čapkovi opět snížen plat o desetinu na čtyři měsíce kvůli průtahům a pochybením v soudních líčeních.

Na nepovolené Bendově oslavě byl mimo jiné například i tehdejší šéf Národní sportovní agentury a poslanec Milan Hnilička (za ANO), který pak po zveřejnění informací o akci složil poslanecký mandát. Na party byl i tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého poté odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Odvolán byl ze stejného důvodu rovněž ředitel teplické věznice Petr Blažek. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignovali také šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.