Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

Devadesátka: Měsíc od tornáda na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.

Lidé zatím požadují po pojišťovnách úhradu škod za tři a půl miliardy korun. Podle vedení Jihomoravského kraje ale celkově přesáhnou 15 miliard korun. Obyvatelé zasažených obcí postupně opravují svá obydlí. Třeba v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku je podle starosty Marka Košuta (TOP 09) už opravena víc než půlka domů.

Na Břeclavsku a Hodonínsku tornádo poničilo přes dvanáct set domů, z toho skoro dvě stovky padly k zemi. Neziskové organizace postupně rozdělují pomoc domácnostem zasaženým tornádem. Ve sbírkách se vybralo přes jednu a čtvrt miliardy korun.

„Na sbírce se do pátku vybralo přes 330 milionů korun, naše týmy vytipovaly lidi, kteří by měli dostat finanční podporu a ta už dělá necelých 115 milionů korun, které jsme rozdělili mezi 785 domácností,“ přibližuje ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Domácnosti vytipovávají podle stavu poškození, ale také podle sociální potřebnosti jako třeba seniory nebo samoživitele.

Lidé mohou požádat také stát až o dvoumilionovou dotaci a o zvýhodněný úvěr do výše tří milionů korun. Škody sčítají i podnikatelé. Jen zemědělci je vyčíslili zhruba na jednu a půl miliardy korun. Od státu živnostníci a firmy zatím požadují 19 milionů korun. Žádosti mohou podat přímo v postižených místech. Na obnovu majetku mohou dostat až milion a další peníze pak na úklid.

Měsíc a obce k nepoznání

„Vůbec by mě nenapadlo, že za měsíc hasiči ve spolupráci s armádou a dobrovolníky, řemeslníky, udělají takový obrovský kus práce, ty obce jsou k nepoznání,“ hodnotí jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Hasiči v tomto týdnu z postižených oblastí s technikou odjeli. Domy, které se musely zdemolovat, už šly k zemi.

V pěti obcích postižených tornádem a v jejich okolí zůstalo po likvidačních a demoličních pracích asi 210 tisíc tun odpadu. Jeho likvidace bude stát téměř 300 milionů korun, uvedla v pátek krajská mluvčí Alena Knotková. Podle hejtmana Grolicha skládky začnou v nejbližší době likvidovat soukromé firmy. Na zakázky se dokončuje výběrové řízení.

Sám hejtman byl v postižených obcích asi hodinu a půl po katastrofě. „V té chvíli jsem si myslel, že tam budou desítky nebo stovky mrtvých,“ vzpomíná. „To nejhorší je teď před těmi rodinami, které musí udělat rekonstrukce, a hlavně těch dvě stě rodin, které přišly o celý dům, tak to stavění samozřejmě nějakou chvíli zabere,“ rekapituluje Grolich.

Velkou spoustu práce vidí také před obcemi a starosty. Budou muset opravit například školy nebo kostely. Právě v opravě školské budovy do září vidí velkou výzvu i starosta Moravské Nové Vsi Košut. Do konce týdne by pak většina obyvatel ze zasažených obcí měla mít opět obnovené dodávky plynu a elektřiny.

Problém bude i v dalších dnech podle hejtmana Grolicha s dodávkami stavebního materiálu a s nedostatkem řemeslníků. „Když budou mít jacíkoliv dobrovolníci chuť pomáhat a pomoct, tak se pro ně práce určitě najde,“ říká.

Z programu Živel na pomoc lidem z obcí bylo dosud podle ministerstva pro místní rozvoj vyplaceno 54 záloh za 27 milionů korun. Státní fond podpory investic přijal 759 žádostí a pracuje na jejich kompletaci. Žadatelé postupně posílají potřebné dokumenty, poté může fond připravit smlouvu. K urychlení procesu budou pracovníci fondu pravidelně dojíždět do zasažených lokalit, smlouvy se budou podepisovat přímo tam.