Dezinsektorům během pandemie ubylo práce. Mají až o 70 procent méně výjezdů k likvidaci štěnic

Štěnic během protikoronavirových opatření ubylo. Dezinsektoři loni zaznamenali o dvě třetiny méně výjezdů než v roce 2019. A situace je zatím podobná i letos. Příčinou je podle nich omezení cestování i uzavření restaurací a hotelů. Očekávají postupný nárůst případů po rozvolnění opatření, zatím je ale jen pomalý.

„Během pandemie jsme zaregistrovali o circa 60 procent menší poptávku na likvidaci štěnic. První pololetí je zatím srovnatelné s předešlým rokem. Za rok 2019 bylo 590 zásahů, za rok 2020 už jen 241 a za zhruba první polovinu roku 2021 už jen 95 zásahů,“ hodnotí uplynulé roky Tomáš Raška, jednatel společnosti Derator. Pokles případů eviduje i společnost TOPderax, jak uvedl její jednatel Petr Továrek.

Zatímco do roku 2019 počet výjezdů firmy Kordovský-Hubení škůdců narůstal, po nástupu pandemie zažila propad. Za rok 2019 eviduje přibližně 1700 výskytů štěnic, za rok 2020 méně než 1200. „Domácnosti jsme navštívili přibližně tisíckrát, jednotek na ubytovnách bylo circa 150. Airbnb služby jen v počátku roku a v průběhu léta vyšly na circa 40 jednotek,“ vypočítává majitel společnosti Bohuslav Kordovský.

Počet případů se snížil hlavně v restauračních a ubytovacích zařízeních, která byla po velkou část pandemie částečně nebo úplně uzavřena. „Současná poptávka v tomto roce je pouze v domácnostech, s tím, že v zimních měsících bývá standardně utlumenější. Provádět závěry je ještě předčasné, nicméně v první polovině roku pociťujeme 70 procentní úbytek poptávky,“ shrnuje Kordovský.

„Po uvolnění cestování čekáme opět pozvolný nárůst od konce prázdnin s určitou zhruba dvouměsíční prodlevou, než zákazník přijde na to, že si dovezl tento nezvaný hmyz,“ předpokládá Tomáš Raška ze společnosti Derator. Bohuslav Kordovský potvrzuje po rozvolnění cestování opětovný nárůst poptávky po službách deratizátorů.