Rodina Roma, který zemřel po policejním zákroku, podala trestní oznámení. Vládní rada žádá důkladné prošetření

Rodina Roma, který zemřel 19. června v Teplicích po policejním zásahu, podala na policii trestní oznámení. Informoval o tom server Romea.cz. K vyšetření okolností zásahu vyzvala policii, Generální inspekci bezpečnostních sborů a také veřejného ochránce práv i Rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada žádá také zveřejňování informací o průběhu prošetřování. Policie i GIBS již dříve uvedly, že byl zákrok v Teplicích v pořádku.

„Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vyzývá všechny odpovědné instituce a orgány, zejména Policii České republiky, GIBS a veřejného ochránce práv, aby ze svých pozic v rámci svých kompetencí učinili maximum pro řádné vyšetření okolností úmrtí pana Stanislava Tomáše, dále předcházejícího zákroku Policie České republiky a všech souvisejících kroků,“ uvedla vládní rada v usnesení. Rada také vyjádřila hlubokou lítost nad mužovým úmrtím.

Trestní oznámení rodiny

Šestačtyřicetiletý muž zemřel v sanitce po policejním zákroku. Amatérské video ze zásahu 19. června, které web Romea.cz zveřejnil, zachytilo, že jeden z policistů měl při zatýkání koleno u krku muže.

Policie tvrdí, že mužova smrt neměla se zákrokem souvislost, odkázala na pitvu, podle které lékaři nezaznamenali známky poranění orgánů ani dušení. Muž měl v těle pervitin a zemřel na zástavu srdce. Generální inspekce bezpečnostních sborů uvedla, že nespatřuje v jednání policistů trestný čin. Nyní se ale případem bude muset zabývat, protože na policii podala rodina zesnulého muže trestní oznámení.

Podle Olgy Jeřábkové z Úřadu vlády zástupci policejního prezidia ujistili členy vládní rady pro záležitosti romské menšiny, že i policie sama se případem ještě zabývá. Podle členů rady byla však dosavadní mediální komunikace nešťastná a vyvolala nedůvěru a neklid, přiblížila jednání Jeřábková. 

Úmrtí v Teplicích vyvolalo reakce v Česku i zahraničí

Případ Roma, který po policejním zákroku v sanitce zemřel, vyvolal ostré reakce zahraničních romských organizací a také protesty v Česku i v zahraničí. V Bukurešti v úterý demonstrovalo před českým velvyslanectvím několik stovek lidí, pořadatelé obvinili českou policii z rasismu a z brutality.

V sobotu demonstrovaly před teplickou policejní stanicí stovky účastníků předchozího pietního setkání. Policisty vinili z rasismu a z vraždy. Po výzvě, aby se rozešli, tak protestující učinili.

Policejní hlídka zasahovala 19. června odpoledne u potyčky dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta. Podle policie v době, kdy hlídka přijela, ležel jeden z mužů na zemi a měl zjevná zranění. Když se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní a napadl je, uvedla policie. Policisté použili donucovací prostředky a přivolali sanitku, ve voze záchranáři zahájili resuscitaci, zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt.